top of page

Veszteséges hét a tőzsdéken

A heti negatív járványhírek miatt bekövetkezett erős veszteségek után emelkedéssel zártak pénteken a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek, amelyek így is a legrosszabb hetet tudhatják maguk mögött azóta, hogy a koronavírus-járvány miatti eladási hullám március második felében rég látott mélységekbe taszította az árfolyamokat. A kriptovaluta piac is követte a negatív irányt.

A londoni FTSE-100 mutató 0,47 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 0,43 százalékkal, Madridban pedig 0,20 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. Egyedüli kivételként a frankfurti DAX-index csökkent, 0,18 százalékkal.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,28 százalékos, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,24 százalékos, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,29 százalékos pluszban zárt. A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as mutató múlt pénteki értékéhez képest 5,7 százalékkal csökkent.

A járvány újraéledése lehet a kiváltó ok


A hét vesztesei az utazással és a szabadidő eltöltésével kapcsolatos vállalatok voltak, mivel a befektetők attól félnek, hogy az Egyesült Államokban elindul a járvány újabb hulláma, ugyanis öt hét folyamatos csökkenés után újra emelkedni kezdett a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek száma. Rontja a kockázatvállalási hangulatot az is, hogy egyre többen számítanak arra, hogy a gazdaság csak lassan áll majd újra növekedési pályára. New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,44 százalékos, az S&P 500-as index 1,14 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,91 százalékos pluszban állt.     

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog. Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,65 százalékos pluszban, 38,80 dolláron, míg a júliusi szállítású WTI 0,30 százalékos mínuszban, 36,23 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.     

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,39 százalékkal, 1733,96 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,12 százalékkal 1741,95 dollárra nőtt a New York-i árupiacon. A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1254 dollárt adtak, 0,38 százalékkal gyengült az euró.


A kriptovalutákat sem kímélte a piac


Csütörtökön elérte a kriptopiacot is a negatív gazdasági hullám. A Bitcoin egy nap alatt 9.930 dollárról 9.270 dollárig esett, ez közel 7 százalékos mínuszt jelentett, bár azóta némileg konszolídálódott az árfolyam és jelenleg 9.500 dollár körül kereskedik a legnagyobb kriptovalutát.


A negatív járványhírek miatti tőzsdei zuhanás a többi kriptovalutára is hatással volt: a Cardano 12 százalékot, az Ethereum és Litecoin majdnem 8 százalékot zuhant. Ugyan az XRP "csak" 6 százalékot esett, ezzel korábbi tippünk egyelőre nem teljesült, ugyanakkor a stop limitnek köszönhetően a veszteséget jócskán csökkenteni tudtuk.


Az azóta eltelt napokban a piac ismét emelkedésbe kezdett, de érdemes óvatos figyelemmel kísérni az árfolyamok alakulását.


(MTI, Coinmarketcap)

 
  • Használd ki az árfolyamesést és vásárolj most Bitcoint bankkártyával a világ legbiztonságosabb tőzsdéjén. Ehhez kattints ide vagy a képre:

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page