top of page
  • PA

Szabadesésben a kriptopiac

A bitcoin tegnap államilag elfogadott fizetőeszközzé vált Salvadorban. A Kriptoakadémia elemzése szerint a közösségi oldalakon megjelentek azok a videók, ahol az emberek hétköznapi helyeken, például a McDonaldsban, vagy éppen a Starbucksban vásárolt szendvicseiket és kávéikat fizették ki néhány pillanat alatt BTC-vel. Olyan dolgokat láthattunk, amikre sokan azt mondták, hogy lehetetlen és soha nem fog bekövetkezni.

Az árfolyam ennek ellenére összeomlott. Lehet hogy sokan félreértettek valamit, és a tervezett 30 dolláros vásárlás helyett inkább az eladásra klikkeltek?


Akármi is volt az oka, a bitcoin a 2020. márciusi Covid crash óta a legnagyobb napon belüli negatív kilengését produkálta és a tegnap éjszakai csúcspontjához képest délutánra már 19%-ot vesztett az értékéből.

Az esésnek (eddigi tudomásunk szerint) nem volt fundamentális kiváltó tényezője. Sehol nem jelentettek be semmilyen bitcoint, vagy kriptókat negatívan érintő hírt, tiltást, korlátozást, vagy szigorúbb szabályozást.


A flash crash-ek nem számítanak ritkának a kripto piacokon. A tisztítótűz időről időre megbünteti azokat, akik túl magabiztossá válnak. Az elmúlt másfél hónapban emelkedő árfolyam és különösen az altok kiemelkedő teljesítménye gyorsan elfeledtette az emberekkel a májustól júliusig tartó korrekció 50-80%-os mínuszait, amiről most ismét kaptunk egy fájó emlékeztetőt.


A bitcoin tegnapi esése egy technikailag fontos indikátor közelében ért véget. A 21 hetes mozgóátlag a korábbi tapasztalatok alapján a medve és bika piacok határvonalát szokta kijelölni, átlépése egy 2013-as kivételtől eltekintve eddig mindig a hosszabb korrekciós szakaszok kezdetét jelentette. A nyár eleji visszaesés során emiatt sokan aggasztónak is találták, hogy ismét az átlag vonala alá kerültünk, ám azt végül ismét sikerült magunk mögött hagynunk, tegnap pedig a jelenlegi állás szerint felülről is visszatesztelnünk.


Az utolsó bika piac során több alkalommal is előfordult, hogy visszatértünk a 21 hetes mozgóátlaghoz, de az árfolyam azt néhány leszúrást leszámítva sohasem lépte át.

A következőkben alapvetően három lehetséges út bontakozhat ki előttünk:

  • Ha a tegnapi visszaesés egy villám összeomlás volt, akkor viszonylag hamar (~1 hónapon belül) ismét az esést megelőző 52.000 dolláros csúcs közelébe, vagy fölé kerülhetünk.

  • Ha a zuhanás egy újabb átmeneti korrekciós szakasz kezdetét jelentette, akkor a következő 1.5 – 3 hónapban ebben a régióban fogunk maradni és valószínűleg rövid időre vissza is fogunk térni a tegnapi mélypontot jelentő 43.000 dolláros szint közelébe. 6-12 hét ismételt oldalazás most sok ember számára idegölő és fájdalmas megpróbáltatást jelentene, de a nagy képet tekintve ez az újbóli felhalmozási szakasz a bika piac végén valószínűleg magasabb csúcs árakhoz vezetne, mintha egyből tovább folytatódna az emelkedés.

  • A harmadik lehetőség, hogy ennyi volt. Tettünk egy kísérletet a 64.000-es csúcs ismételt elérésére, de kudarcot vallottunk és kezdődik a következő medve piac. Jó volt amíg tartott, 3.5 év múlva ugyanitt találkozunk.

Forrás: Kriptoakadémia


A cikk írásának a pillanatában úgy gondoljuk, hogy a harmadik változatnak a legkisebb a valószínűsége. Ennek folytán ismét aktualitása van John D. Rockefeller híres mondatának, miszerint

"Akkor kell vásárolni, amikor vér folyik az utcákon."

Ha te is szembemennél a piaccal és a mostani alacsony árakon vásárolnál, regisztrálj és kereskedj 5%-os állandó visszatérítésért a Binance tőzsdén, a partner linkünkön keresztül.




  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page