top of page
  • András

Adócsökkentés és adóamnesztia a kriptovaluták után

Megjelenik az első kriptoadózási szabály, a jövő évi adócsomag részeként az országgyűlés rendezi a kriptovalutákon elért profit utáni adózást. A Pénzügyminisztérium figyelembe vette és elfogadta a Blockchain Magyarország Egyesület által kidolgozott javaslatot, amelyet a Parlament kedden el is fogadott.


Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása alapján az

Országgyűlés 120 igen szavazattal (Fidesz, KDNP), 60 voks ellenében (Jobbik, MSZP, DK, Párbeszéd) megszavazta a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot, amelynek keretében a felére, 15 százalékra csökken a kriptodevizák után fizetendő adó.

Korábban 30,5 százalék volt a kriptodevizákkal szerzett nyeresége után fizetendő adókulcs, az csökken jövőre kevesebb mint a felére. A kriptovaluták utáni nyereség fehérítése a tervek szerint több milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar költségvetéshez, ami azt is jelenti, hogy

a becslések szerint több tízmilliárd forintot kereshettek a magyarok az elmúlt években a kriptovalutákkal.

A kereskedésen és a bányászaton elért nyereség után egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni úgy, hogy a tevékenységekhez kapcsolódó költségek (bányagép, villanyszámla, akár a tőzsdéknek fizetett díjak) levonhatók a nyereségből.


Ha eddig nem adóztál, utólag adóamnesztiát kaphatsz


Az új szabályok szerinti első adóbevallási határidő 2023. májusa. A csomagnak fontos része és vélhetően magyarok százezreit érintheti, hogy akik eddig adózatlan hozamot realizáltak kereskedésen vagy bányászaton, azok öt évre visszamenőlegesen adóamnesztiát kapnak, tehát

az öt évvel korábbról származó nyereséget is le lehet büntetlenül adózni. Ez 2018. januárját jelenti.

A tőzsdéket, befektetési alapokat is könnyítések segítik az új adótörvények alapján, mivel 2022-től a kockázati tőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek nem kell különadót fizetnie.


 

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page