top of page
  • Eszter

A kriptokereskedők 7 hibája

Azt mondják, hogy minden sikeres kereskedő, befektető életében legalább egyszer nagyott hibázott és veszített. Hiába, úgy tűnik csak a saját hibáinkból tanulunk. Ennek ellenére érdemes hallgatni a tapasztalt kereskedőkre és lehetőség szerint nem elkövetni a legjellemzőbb hibákat. A Kriptolio mai cikkében a 7 legjellemzőbb kereskedési hibát gyűjtöttük most össze. Ha ezeket elkerülöd, jó eséllyel hamarosan a sikeres kereskedők között lesz a helyed.


1 - Nem vagy elég türelmes


Ez talán minden kudarc egyik legfontosabb oka a kriptopiacon. A legtöbb újonc azt gondolja, hogy ezen a területen néhány nap alatt meg fog gazdagodni, ez pedig teljesen rossz elgondolás... Annak ellenére, hogy a kriptovaluták valóban képesek hihetetlen napi növekedésekre (és értékvesztésre), bármelyik régi kereskedő megmondhatja, hogy mennyi türelem kell a sikerekhez, és hogyan térül meg a várakozás. Tudj várni heteket, hónapokat, vagy akár éveket. Az életednek még néhány év is csak egy kis szelete, de ha minden jól alakul, mesés vagyonokra tehetsz szert a kriptovalutákból.


2 - Többet kockáztatsz, mint amennyit elveszíthetsz


Mi is gyakran hangoztatjuk, hogy csak azt és annyit kockáztass, amit és amennyit el is tudsz veszíteni. Ha nem így teszel, akaratlanul is az érzelmeid és a félelmeid fognak irányítani, ami további veszteségeket okozhat a számládon. Mindig csak a kriptovalutákra szánt összeggel kereskedj, fektess be és soha ne kockáztass annyit, amennyinek az elvesztése napi megélhetési gondokat okozna.


3 - Nem használsz stop losst


A stop loss nagyon fontos, ennek beállítására csaknem minden tőzsdén van lehetőség. A stop loss abban segít, hogy ha egy előre megadott érték alá esik az árfolyam, akkor a jelenlétedtől függetlenül automatikusan záródjon a pozíciód, így pedig ne tudj többet veszíteni, mint amennyit maximálisan megengedhetsz magadnak. Ha ezzel kapcsolatban kérdésed van, írj nekünk a Facebookon és minden ismert tőzsdén ingyen segítünk a beállításokban.


4 - Túl sokat kereskedsz


Ha sokat, naponta, vagy akár óránként kereskedsz, az nem jelenti, hogy sokat is fogsz vele keresni. Sőt. Ehelyett sokkal valószínűbb, hogy a telefonod, képernyőd, árfolyamok állandó frissítése és figyelése csak stresszesebbé teszi az egész napodat, rányomja bélyegét a magánéletedre és a munkádra, összességében pedig csak több hibát követsz el. A kevesebb néha több, ezért érdemesebb heti, vagy akár havi szinten inkább csak egy-két alkalommal kereskedni, azoknak a minősége, előzetes megfontolása, elemzése viszont legyen magasabb. A kereskedésedet a mennyiség helyett mostantól inkább helyezd át a minőségre.


5 - Érzelmi alapon döntesz


A félelem és a kapzsiság egyaránt nagy szerepet játszik a piaci mozgásban. Amikor azt látod, hogy az emberek többsége kapzsi és mindenki csak vásárol, akkor el kell kezdeni az érzelmeiddel szembemenni és nyereségben elkezdeni kiszállni, és amikor minden zuhan és csak rossz híreket olvasol, akkor pedig éppen szembemenni a többséggel, és vásárolni. Ez a legegyszerűbb és leginkább kifizetődő stratégia, mégis az emberek jelentős része soha nem fog így cselekedni, mert ez szembemegy az agyunk érzelmi gondolkodásával. Te akár megfogadod ezt a tanácsot, akár nem, annyit mindenképp tegyél meg, hogy mindig megfontoltan, és nem pillanatnyi hangulat szerint hozd meg a pénzügyi döntéseidet.


6 - Bosszúból kereskedsz


Amikor sokat vesztettél, nem alakult jól egy kereskedésed, vagy csak Elon Musk kavart be, gyakran dühből szeretnénk gyorsan visszanyerni a veszteséget. Ez több okból is hibás döntés. Egyrészt minden ilyen esetben az érzelem dominál és nem fogsz tudni jó döntéseket hozni, másrészt ilyenkor jellemzően a tőkéd túl nagy részét kockáztatod, és a türelmet is figyelmen kívül hagyva próbálsz futni a pénzed után. Kerüld el ezt az állapotot: ha veszteség ér, egy-két napig ne kereskedj mással sem, hanem aludj egyet, könyveld el, hogy néha elkerülhetetlen a veszteség, és miután aludtál rá, gondolkodj el, hogy hibáztál-e, nem kellett volna-e kevesebb pénzt kockáztatni, vagy stop losst beállítani. Legyél rugalmas és tudj büszkén veszíteni. A kriptovaluta piacon azok a kereskedők lehetnek hosszú távon is nyerők, akik nyugodtabbak és megfontoltabbak a többieknél, még a stresszes helyzetekben is. Tartozz te is közéjük.


7 - Az első terved figyelmen kívül hagyod


Rengeteg alkalommal kidolgozunk, olvasunk egy nagyon jó tervet, elhatározzuk, hogy mikor szállunk be és milyen profitnál ki. Ennek ellenére ahogy változik az árfolyam, már el is felejted a korábbi célokat, percenként felülírod és máris eltértél a tervtől. Tipikus eset, amikor egy előzetesen meghatározott kiszállónál nem szállsz ki ("tovább már úgysem esik", illetve "hátha még nyerek egy kicsit") és gyakran ennek az a vége, hogy nem várt veszteséggel végződik az előre jól megtervezett trade. Bízz magadban és a tervedben és tartsd magad ahhoz.


 

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, illetve szólj hozzá a Facebookon, hogy számodra melyik volt a leginkább tanulságos hiba. Szép napot, jó hozamot!



  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page