top of page
 • JAG

Így készülj fel a bitcoin korrekciójára

Jön a március, amely hónap történelmileg gyakran a bitcoin korrekciójáról szól. Azt, hogy ez idén is megismétlődik-e, nem tudni, de érdemes rá felkészülni.

"A történelem nem ismétli önmagát, viszont rímel önmagára."

- mondta egyszer Mark Twain.


A világhírű író szerint ha a történelem nem is mindig ismétli meg önmagát, nagyon gyakran rímel önmagára. Ez azt jelenti, hogy a múlt tanulmányozásával olyan közös elemeket lehet felfedezni a jelenben, amelyeknek hasonló hatása lesz a jövőben. Bár a helyzetek nem lesznek teljesen azonosak, de a hasonlóságok látványosak lesznek.


A bikapiacon átlagosnak számítanak a 20–30%-os korrekciók


A Bitcoin világában minden bikapiacot, a jelenlegi, 2020 októbere tartó időszakot is 30 százalékot is meghaladó hirtelen korrekciók, visszaesések jellemzik.

A 2017-es bikapiac idején például csaknem egy tucatnyi alkalommal kellett megtapasztalni ilyen visszaesést, mire lépcsőzetesen elérte az értékének húszszorosát: 2017. január elsején 966 dollár volt egy bitcoin, 2017. decemberében pedig elérte a 19.700 dollárt.

2021 január elején a bitcoin ára meghaladta a 40.000 dollárt, ezután viszont sokan pánikba estek, amikor 20%-ot meghaladó korrekció következett be. Ez a félelem okozta a bitcoin árának néhány órára 30.000 dollár alá süllyedését. Ekkor a CNN megragadta az alkalmat, hogy olyan címsort készítsen, amely később katasztrofálisnak bizonyult:

„A Bitcoin három nap alatt több mint 20%-ot zuhant, kijelenthető, hogy itt a medvepiac."

Nyilvánvalóan nem volt az, csak egy egyszerű és egészséges korrekció történt. A történet folytatása megmutatta, hogy a történelem valóban gyakran rímel önmagára. A bitcoin árfolyama folytatta emelkedését az intézményi befektetők, de a nagyvállalatok is egyre növekvő érdeklődése miatt. A bikapiac nyilvánvalóan nem ért véget.


Azóta a bitcoin ára elérte az új ATH-t (all time high, avagy minden idők legmagasabb értéke), amely közel 60 ezer dollár. 2021 február elején hivatalosan kiderült, hogy a Tesla 1,5 milliárd dollár BTC-t vásárolt készpénztartaléka 8%-áért. A Tesla olyan készpénztartalék-politikát akart végrehajtani, amely megegyezik a MicroStrategy 2020 augusztusa óta alkalmazott politikájával. A hír napok alatt 50 ezer dollár fölé emelte a Bitcoin árát. A CNN által bejelentett medvepiac továbbra sem jött el.


Minden a hosszútávú emelkedés mellett szól


2021. február 19-én a Bitcoin története során először lépte túl az 1 billió dolláros piaci felső határt. Azáltal, hogy meghaladta az 53,7 ezer dolláros árat, a Bitcoin mindössze 12 év alatt meg tudta valósítani azt, amihez a leggyorsabb technológiai óriásnak 21 év kellett elérni. Ez volt a Google. Az eufórikus fellendülés után a piac továbbra is erősen vásárolja a bitcoint, 2021. február 21-én az árát 58,3 ezer dollárra emelve.


A bitcoin árának első idei jelentős korrekciójára 2021. február 22-én került sor. Néhány órán belül az ára 58 ezer dollárról 48 ezer dollárra csökkent. Csaknem -20%-os korrekciót ért el egyes kereskedési platformokon, ahol a bitcoin ára 46.000 dollár körüli szintre esett. Ezután éles visszapattanást figyeltünk meg, amely azt mutatta, hogy az erős kezek képesek voltak profitálni a bitcoin árának csökkenéséből. Ekkor mi is vásárlásra biztattuk olvasóinkat. Ahogy az gyakran előfordul, az ár hirtelen valóban felpattant, hogy aztán 54 ezer dollár körül fejezze be a napot, így nagyon jól járt az, aki az esések idején - akár a mi javaslatunk hatására - vásárolt.


Jelen cikk írásának idején a Bitcoin ára 47.500 dollár körül mozog. Vannak, akik már attól pánikba esnek, hogy több mint 24 órája nem emelkedik a bitcoin, miközben az év eleje óta a bitcoin +73%-ot teljesített.


Amikor sokan pánikolnak, mi inkább lépjünk egyet hátra


Általános megfigyelés, hogy nagyon sokan, akik meggazdagodásért vásárolnak bitcoint, végül veszteségesen értékesítik azt. Miért történhet ez így? Egyszerűen azért, mert a többség nem érti, hogy a bitcoin volatilitása a játék része. Emellett a bitcoin célja, hogy a hagyományos pénzrendszer mellett alternatívát kínáljon. Az évek óta bitcoin birtoklókat tehát nem érdekli a BTC eladása, mert hosszú távban gondolkoznak, ez a kereskedési stratégia pedig mindmáig őket igazolja.


Ismét jön a vérengzős március?


A március történelmileg a legvéresebb hónap a bitcoin számára. Ha a 2021. február 22-én bekövetkezett majdnem 20%-os esése megijeszt, akkor ideje felkészülni a következő hónapra, hiszen az nagyon veszélyesnek ígérkezik. A február valószínűleg zöld színnel zárul, mivel azonban a történelem gyakran rímel, arra kell számítanunk, hogy március ismét vörös lesz, azaz esni fog a bitcoin értéke.


Így festenek a bitcoin árának márciusi teljesítményei 2011 óta:

 • 2011: -15%

 • 2012: -1%

 • 2013: 171%

 • 2014: -20%

 • 2015: -6%

 • 2016: -4%

 • 2017: -12%

 • 2018: -37%

 • 2019: 7%

 • 2020: -25%

Történelmileg tehát a március hónap szinte mindig medvés, ha pedig medvés, átlagosan 15 százalékot esik a bitcoin értéke. Ez természetesen megváltozhat 2021-ben, és nem lehetetlen egy 2013-hoz hasonló 171 százalékos emelkedés sem, de reálisabban nézve úgy tűnik, hogy a dolgok nem ebben az irányban mozognak.


Legjobb esetben a március a konszolidáció hónapja is. A legrosszabb esetben hatalmas korrekciók történnek, mint 2017-ben, 2018-ban vagy 2020-ban. Az ilyen típusú történelmi adatok azért fontosak, mert érdekes jelzéseket adnak a ciklusok működéséről. Ezért fel kell készülnie márciusra, amely ingatag lehet. Számos kritikus szintet kell figyelni. Először is jó lenne a februárt a 48 ezer dolláros szint felett zárni, jelenleg ez a szint alatt tart az árfolyam. Ha nem sikerül, akkor valószínű, hogy a bitcoin a 42.000-44.000 dolláros szintre esik. Ez alatt 40.000 dollár eshetünk vissza és a 37.000 dollár körül állhat meg a zuhanás.


A korrekció egy lehetőség


A zuhanástól való félelem helyett érdemes lehetőségként tekinteni a következő hetekre. Mivel a bitcoin árának jelentős csökkenése abszolút elképzelhető, továbbá hogy a bitcoin ára az elkövetkező hetekben erősen korrigálhat, érdemes hideg fejjel készülni a márciusra. Ha továbbra is racionálisan gondolkodunk, akkor megfelelő módon láthatjuk a helyzetet: eljöhet a lehetőség a BTC alacsonyabb árfolyamon történő megvásárlására. Ezért ahelyett, hogy eladnánk a kriptovalutákat, érdemes gondolni arra, hogy ezen időszakban lehet a legjobb áron még többet gyűjteni.


Abban biztosak lehetünk, hogy ezt a stratégiát fogják követni a hosszú távon gondolkodó kereskedők is, ahogyan

ezt a stratégiát követték 2020 márciusában is, a koronavírus-járvány kezdetekor, amikor a bitcoin ára egészen 3,8 ezer dollárra zuhant. Aki egy évvel ezelőtt vásárolt, annak most csaknem tizenötször annyit ér a befektetése.

Elővigyázatosság és vásárlás


Természetesen nem bíztatunk senkit a mindenáron hodlolásra (a befektetések tartására), így javasolt mindenkinek a saját döntésének megfelelően stop limiteket is állítani (pl. a Binance-en a SELL Stop Limit beállításnál adhatjuk meg azt az értéket, aminek az elérésekor automatikusan eladjuk a kriptovalutát), hogy a kritikusnál nagyobb veszteség ne érhessen senkit.


Emellett ugyanakkor ha eléggé bízunk a bitcoinban és a kriptovaluták jövőjében, akkor az év hátralévő részében a nagy nyertesek között lehetünk. Valóban, ha március történelmileg nehéz hónap is a bitcoin számára, az április, május és június történelmileg zöld, emelkedő hónap, tehát bőven van okunk a bizakodásra. Tehát összefoglalva: nincs garancia arra, hogy a történelem ismétli önmagát, de csak rajtunk múlik, hogy a történelmi mintákat észrevesszük-e és felkészülünk-e arra, hogy egy már ismert esemény ismét bekövetkezik.

Ha most, vagy a feltételezett márciusi korrekció során vásárolnál bitcoint, legbiztonságosabban azt a Binance-en teheted meg, ahol ingyenes regisztrációval, bankkártyával vehetsz kriptovalutákat. Ezt a linket használva további visszatérítést is kaphatsz minden kereskedésed után. Regisztrálj most és vásárolj akár később bitcoint.

Forrás: Medium.com

 

Comments


 • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page