top of page

Hogyan kezdj el tőzsdézni? 1. rész

Néhány évvel ezelőtt még sokkal nehezebb volt megkötni egy ügyletet, ezért kevés ember privilégiuma volt a tőzsdézés. Napjainkban azonban egyre népszerűbbé válik a terület, dinamikusan növekszik az online kereskedők száma. Egyre több fiatal is fizetéskiegészítésként, hobbiként tekint a tőzsdézésre és a különböző applikációk is közelebb hozták hozzánk a tőzsdéket: a Revoluton néhány kattintással részvény-tulajdonosok lehetünk, a Binance applikációján pedig néhány perc alatt vásárolhatunk több száz kriptovaluta közül.

Az első részvény, vagy kriptovaluta megvásárlása fontos mérföldkő mindenki életében, azonban ha nem csak hobbiként szeretnél erre a területre tekinteni, érdemes elsajátítani a legfontosabb kereskedési alapokat. Kezdő tőzsdei kereskedőként könnyű elveszni az információ rengetegben, amit a tőzsdei kereskedéssel, részvény vásárlással kapcsolatban találunk az interneten. Nézzük miket érdemes átgondolni, mire érdemes figyelni a tőzsdézéssel kapcsolatban?


Kinek való a tőzsdei kereskedés?


A legtöbb tőzsdei kereskedést népszerűsítő oldalon azt olvashatod, hogy a tőzsdei kereskedést bárki elsajátíthatja. Elméletileg igen, azonban a gyakorlatban nem ezt fogod tapasztalni. Természetesen a tőzsdei kereskedésnek is vannak fokozatai, hiszen az alkalmankénti részvény vásárlás, a befektetési célú részvény vásárlás, és a megélhetési tőzsdei kereskedés között óriási különbségek vannak, már ami a felkészültséget, gyakorlatot igényli. Tehát könyvek, tanfolyam anyagának elsajátításával valószínűleg megszerezheted az ismereteket az alkalmankénti részvény vásárláshoz, vagy a befektetési célú részvény vásárláshoz. Azonban a napi gyakoriságú részvény kereskedéshez nem csak elméleti, hanem gyakorlati ismeretek is szükségesek. Ezeket megszerezni pedig hosszú hónapok, évek alatt lehetséges.


Mikor van esélyed arra, hogy eredményes kereskedő legyél?


Ha szorgalmas vagy, következetesen tudsz gondolkodni, és elegendő időt fordítasz az ismeretek és a gyakorlat elsajátítására, akkor nagyobb valószínűséggel leszel eredményes kereskedő. Emellett nagyon fontos a hideg fejjel való gondolkozás, a hirtelen meghozott érzelmi trade-ek elkerülése, de legalábbis minimalizálása. Ha szétszórt vagy, nincs napi 10-20 perced foglalkozni a területtel, és nem szeretnél újat tanulni, nehezen tartod be, követed a szabályokat, akkor sokkal nehezebb dolgot lesz.


Kis kockázat, kis nyereség, nagy kockázat, nagy nyereség


Ne reménykedj hatalmas hozamokban, legalábbis a biztosabbnak tekinthető hagyományos tőzsdei piacokon semmiképp. A kriptovaluták világa más terület, nem véletlen hívják ezt a piacot sokan a tőzsdézés vadnyugatának. Kezdő kereskedőként a reklámok, hirdetések ajánlataiból indul ki mindenki, és azt gondolod, hogy az éves 100%, havi 10-20%-os hozamok elérhető tartósan és hosszútávon. Ez bizonyos esetekben igaz lehet, és a Kriptolio is osztott már meg nyilvános tippeket, amelyek követésével bárki több százalék hozamokat érhetett el akár egy nap alatt.

Ugyanakkor ez nem fog mindenkinek sikerülni és sajnos általánosan igaz, hogy a sikeres kereskedővé válás útja általában veszteségekkel van kikövezve.

Irreális elvárások mellett nem érdemes elkezdened a tőzsdei kereskedést, mert lehet, hogy csalódni fogsz. Ehhez kapcsolódik, hogy fontos a helyes veszteségkezelés, a kockázatok vállalása és az esetleges veszteségek feldolgozása fejben. Ugyanakkor a nagyobb kockázatú piacokon valóban elérhetőek akár napi szinten 10-20 vagy 50 százalékos profitok is, de ne feledjük, hogy a veszteségek is sokkal nagyobbak lehetnek.


Mennyi pénzt érdemes befektetni?


Ez az az örök kérdés, amit mindenkinek magának kell megválaszolnia, hiszen csak ő felelős a saját pénzéért és annak gyarapításáért. Az általános ajánlások szerint a fizetés 10-20 százalékát érdemes befektetni. Természetesen mindenkinek a jövedelmi viszonyai határozzák meg, hogy mennyit tud félretenni, de pénzügyi tudatossággal mindenki számára elérhető egy kis megtakarítás. A megtakarítások magukba foglalják a lakáskassza, biztosítás, önkéntes nyugdíjjárulék, vagy éppen a befektetési alapok konstrukcióit is, így

összességében a jövedelem 5-10 százalékát érdemes tőzsdézésre, részvényekbe, kriptovalutákba fektetni. Megfontolt ötlet lehet például minden hónapban a fizetés megérkezésekor fixen néhány százalékot befektetni.

Ennek a taktikának a követése nem jelent egyszeri nagyobb kiadást, ugyanakkor általa folyamatosan épül és gyarapodik a portfólió és vélhetően az elérhető hozam is.


Ha a cikkben szereplő kérdésekre megtaláltad magadban a válaszokat, és úgy döntöttél belevágsz a tőzsdézésbe, javasoljuk, hogy regisztrálj teljesen ingyen, sőt most 5% visszatérítésért a Binance-en (alapszintű angol nyelvtudás javasolt), és kezdj el ismerkedni a világ legnagyobb tőzsdéjének felületével!


Hamarosan újabb kereskedési leckékkel, gondolatokkal jelentkezünk!


JAG, Elemzésközpont

 
  • Vásárolj most Bitcoint bankkártyával a világ legbiztonságosabb tőzsdéjén. Ehhez kattints ide vagy a képre:

 

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page