top of page

Három egyszerű szabály a meggazdagodáshoz

Meggazdagodni nem könnyű, de jól élni közel sem lehetetlen. Ehhez pedig csak egy kis pénzügyi tudatosságra van szükség. A statisztikák alapján a dollármilliomosok több mint fele egyedül magának, valamint tudatos döntéseinek köszönheti a vagyonát. Most 3 egyszerű tippet írunk le, amelyeket bárki megfogadhat és pozitív hatással lehet a pénzügyekre.


1. Az 50-30-20 szabály


Az ökölszabály értelmében a havi jövedelmet három részre kell elkülöníteni.


  • Az első kategóriát a hétköznapi kiadások jelentik. A havi bevételed 50 százalékát különítsd el olyan havi rendszeres kiadásokra, mint a bérleti díj, a közlekedés, a számlák befizetése, az élelmiszervásárlás és az egyéb nélkülözhetetlen költségek.

  • A második kategória a személyes költségek. Ez azt jelenti, hogy a jövedelem 30 százalékát szórakozásra, shoppingolásra, hobbira, vagy bármire felhasználhatod, ami boldoggá tesz.

  • Az utolsó és talán legfontosabb kategória a megtakarítás. Pénzed 20 százalékát tedd félre, vagy fektesd be részvényekbe, aranyba, vagy akár kriptovalutába. A lényeg, hogy ezt az összeget ne költsd el, hanem tartogasd a jövődre, valamint a váratlan kiadásokra.


2. Vásárolj megfontoltan


Előfordult már veled, hogy csak egyetlen termékért ugrottál be a boltba, majd végül jóval több dolgot vásároltál, mint amit terveztél? Valószínűleg nem is egyszer, pedig az ilyen többletvásárlásoknak a pénzügyeink látják a kárát. Ezért a következőkre érdemes figyelni:


  • Mindig előre tervezd meg, hogy mire van szükséged, és ne hagyd magad rábeszélni olyan dolgokra amire valójában nincsen szükséged.

  • Élj a leárazásokkal, vásárolj akciós termékeket, de ne csak azért tedd be a kosárba, mert akciós.

  • Különösen az értékesebb termékeknél, elektronikai cikkeknél nézz utána, hogy máshol nem kaphatod-e meg jóval olcsóbban ugyanazt a terméket.

  • Lehetőleg ne használj hitelkártyát, hiszen az valójában csak arra ösztönöz, hogy olyan pénzt is elkölts, ami valójában nem a tiéd.


3. Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér


A magyar közmondást mindenki ismeri, ennek ellenére kevesen fogadják meg. Jellemző, hogy sokszor a szegényebbek is drága ruhákat, TV-t, mobiltelefont, vagy akár ingatlant vásárolnak, azért, hogy tehetősebbnek tűnjenek. Az is ellentmondásos lehet, hogy miközben gyakran halljuk, hogy az alacsony fizetésükről panaszkodnak az emberek, az utakon szinte nem látni olcsó, régi autót. A magyarázat egyszerű: sokan hitelből, kölcsönből vesznek olyan terméket, amelyet egyébként nem engedhetnének meg maguknak, ráadásul nincs is rá szükségük.


Ezért érdemes észben tartani, hogy meggazdagodni kizárólag egyetlen módon lehet: ha a szükségleteidet a bevételeid alatt tartod. Ehhez viszont arra van szükség, hogy tényleg csak addig nyújtózkodsz, ameddig a takaród ér.

 

(Illusztrációk: Shutterstock, Pixabay, Forrás: Bright Side)

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page