top of page
  • JAG

Állampapír vagy Bitcoin?

Warren Buffet, a világ legsikeresebb befektetője mondta: "ha nem találod meg azt a módszert, ami álmodban is pénzt fial, akkor életed végéig dolgozni fogsz." Bár a munkát nehéz, és talán nem is érdemes elkerülni, azonban amennyiben megtakarításunk van, érdemes elgondolkozni azon, hogy azt hogyan fektessük be, miként termelhetne jövedelmet a pénzünk. Cikkünkben egymillió forint megtakarításra vizsgáltuk meg a potenciális befektetések várható hozamait és láthatjuk, hogy az elérhető hozamok között akár milliós különbségek is lehetnek.


Bankbetét


A bankok kamatot kínálnak a bankszámlán tárolt pénzünkre, ezért cserébe ők használják és többek között hitelként adják ki a tőkét egy másik ügyfélnek. Mivel minden kölcsönön évi több százalékot keres a bank, így gondolhatnánk, hogy a pénzünkre mi is jelentős kamatot kapunk. Ez azonban nincs így: a nagy hazai lakossági bankok (OTP, Erste, K&H) a lekötött pénzünkre mindössze 0,01 százalék kamatot kínálnak évente.

Ez azt jelenti, hogy ha 1.000.000 forintot bankbetétként kamatoztatunk, év végére mindössze 100(!) forintot kereshetünk vele.

Ez az összeg pedig még a banki adminisztrációs költségeket, az sms és bankkártya díjak töredékét sem fedezi.


Bankbetétekről további információt a lakossági bankjának hivatalos oldalán találhat.


Magyar Állampapír


A legismertebb és jelenleg legjobb kamatot kínáló hivatalos befektetési lehetőség a Magyar Állampapír. Az egyéves lekötésű fix kamatozású állampapír évente 2,5% kamatot kínál, amely 1.000.000 forint lekötése után 25.000 forint hozamot eredményez.


Amennyiben több évre vállaljuk a pénzünk lekötését, akkor akár kétszer jobb kamatot is kínál az állam. Az öt éves lekötésű Magyar Állampapír Plusz sávosan épül fel: az induláskor 3,5%-os kamatozással indul a befektetés, majd az ötödik évben már 6%-ot kamatozik a pénzünk.

Így évente átlagosan 4,95% kamatot kínál a Magyar Állampapír Plusz, tehát 1.000.000 forint befektetéssel évente átlagosan 49.500 forintot kereshetünk, állami garanciával.

Magyar Állampapír vásárláshoz további tudnivalókat a https://www.allampapir.hu/ honlapon talál.

Bitcoin


A Bitcoin a legnagyobb kriptovalutaként az elmúlt évtizedben vált ismertté. A jövő technológiájaként is ismert blokklánc technológiára épülő digitális pénz mögött nem állnak bankok, vállalatok, annak értékét mindössze a kereslet-kínálat határozza meg, működését, kereskedelmét pedig világszerte több millió számítógép és szerver összehangolt működése biztosítja.


A Bitcoin egyre többet szerepel a hazai hírekben is: elsősorban a rendkívüli értéknövekedésével foglalkoznak a lapok. A limitált, mindössze 21 millió darabban kibocsátott Bitcoin értéke folyamatosan növekszik: a digitális valuta 2020. január 1-én 7.200 dollárt ért, év végére pedig 300% növekedéssel elérte a 29.000 dollárt. Amennyiben megismétlődne a tavalyi árfolyamnövekedés, akkor

1.000.000 forintnyi Bitcoin befektetésre év végére 3.000.000 forint kamatot érhetnénk el, ami havonta 250.000 forint jövedelmet jelentene, munka nélkül.

Bitcoin vásárláshoz (akár bankkártyával azonnal) az ingyenes és megbízható (angol nyelvű) Binance nemzetközi online tőzsdét ajánljuk. Amennyiben ezen a linken keresztül regisztrálsz és vásárolsz bitcoint, vagy más valutát, 5 százalék jutalékvisszatérítésben is részesülsz.


Természetesen a rendkívüli hozam jóval magasabb kockázattal is jár. Semmi sem garantálja, hogy a pénzünk év végére valóban négyszeresét fogja érni, nincs kizárva egy jelentős visszaesés sem, ugyanakkor a tavalyinál is magasabb hozam is elképzelhető. További szempont lehet, hogy amíg a bankbetét és az állampapír kamatjövedelme adómentes, addig a kriptovaluták hozama adóköteles.



Mindenkinek a saját felelőssége, hogy hogyan kezeli a megtakarításait, azonban érdemes lehet a pénzünket megosztani több befektetési forma között, így megosztva a kockázatot is. Sikeres befektetés esetén pedig valóban elérhető lehet, hogy akkor is pénzt keressünk amikor éppen nem dolgozunk.

 

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page