top of page

Vegyes a hangulat a nemzetközi tőzsdéken

Európában emelkednek a tőzsdék, míg Ázsiában jellemzően negatív a piac. Az olaj ismét pluszban zárt és az arany árfolyama is stabil. A befektetők az Európai Tanács csütörtöki döntéseit várják.


Európa pozitív, de sok múlhat a kormányfők tanácskozásán


Az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői csütörtökön videókonferencia keretében tanácskoznak az EU következő, 2021-től érvényes, hosszú távú költségvetési terveinek átdolgozásáról, hogy forrásokat találjanak a gazdaság koronavírus-járvány utáni fellendülésének támogatására. Piaci elemzők szerint kicsi az esély arra, hogy a tagállamok közös kötvény kibocsátása mellett döntsenek.


Szerdán Londonban 2,30 százalékos, Frankfurtban 1,61 százalékos, Párizsban pedig 1,25 százalékos pluszban zárt a tőzsde. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,80 százalékkal, az FTSE Eurofirst pedig 300 index 1,85 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,56 százalékkal emelkedett. New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 1,99 százalékos, az S&P 500-as mutató 2,29 százalékos, a Nasdaq piac összetett mutatója pedig 2,81 százalékos nyereségben fejezte be a napot. Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 15 ponttal eshet, míg a frankfurti DAX-30 index 14 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 5 ponttal emelkedhet a csütörtöki nyitásban.

Újra emelkedik az olaj


Az előző napok vad kilengései után a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik már a második egymást követő napon azokra a jelekre, hogy a kitermelők teljesítményük további csökkentésére készülnek, miután a túlkínálat a koronavírus-járvány hatására összeomló kereslettel párosulva drámai helyzetet okozott a piacokon. Csütörtök reggel fél nyolc körül a Brent hordónként 12,13 százalékos nyereségben, 22,84 dolláron, a WTI pedig 14,73 százalékos pluszban, 15,81 dolláron forgott a legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben.


Stabil árfolyamon az arany


Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,06 százalékkal, 1712,40 dollárra csökkent, míg a júniusi szállítású aranyé 0,03 százalékkal 1738,85 dollárra nőtt a New York-i árupiacon. Az aranyról írt korábbi elemzésünket itt olvashatjátok


Vegyes a hangulat az ázsiai piacokon


Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen alakult a kereskedés. A Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index 0,54 százalékkal emelkedett csütörtökön. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,07 százalékos, a szöuli Kospi pedig 1,08 százalékos pluszban, míg az ausztráliai S&P/ASX 200 0,47 százalékos mínuszban közeledett a záráshoz. A sanghaji tőzsde fő mutatója 0,14 százalékos pluszban, míg a sencseni börze fő mutatója 0,34 százalékos mínuszban állt zárás előtt másfél órával. Hongkongban ugyanekkor 0,38 százalékos nyereséget mutatott az irányadó index. Mumbai 0,85 százalékos, Kuala Lumpur 0,56 százalékos, Szingapúr pedig 0,26 százalékos pluszban állt a vezető tőzsdeindex.


(MTI)

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page