top of page

Merre tart az arany?

Úgy tűnik, hogy a válságok idején a befektetők továbbra is az aranyban bíznak meg a leginkább. A koronavírus okozta gazdasági recesszió nagy nyertese a nemesfém, és természetesen az aranytulajdonosok.


Az aranyat 6000 éve bányássza az emberiség, minden kultúrának az egyik legfontosabb értéke volt: korábban ékszerek, szobrok készültek belőle, majd fizetési eszközzé vált, végül a modern korban tőzsdei befektetési eszköz lett. A tőzsdére kerülése óta a mindenkori csúcsát 2011. augusztusban érte el: ekkor 1823 dollárt ért egy uncia arany. Azóta egy komolyabb visszaesés után 2016-ban találta meg az aljat és növekedő pályára állt. 2019-ben kilőtt az árfolyam és 2020-ban a koronavírus okozta nemzetközi visszaesés tovább fokozta az arany iránti érdeklődést. Jelenleg 1700 dollár környékén kereskedik a nemesfémet.

Egy uncia arany értéke amerikai dollárban (2010-2020) Grafikon forrása: Tradingview


A grafikonon láthatjuk, hogy egy komolyabb ellenállásba ütközött az árfolyam, ugyanakkor nem pattant vissza az ár.

A következő ellenállás 1790 dolláron van: rövidtávon eddig emelkedhet az árfolyam, ami a jelenlegi értékéről 6 százalékos profitot jelenthet.

Ha az arany át tudja törni az 1790-es ellenállási szintet (kék), akkor csúcstámadás következhet (sárga). Amennyiben a vírus okozta gazdasági válság időben és térben is hosszan elhúzódó visszaesést okoz, az arany értéke tovább növekedhet és akár

év végére elérheti a 2000 dolláros lélektanilag is fontos új csúcsát, amelyre a történelemben még nem volt példa.
  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page