top of page

A bankóriás 5.000 kriptobányász ATM-et vesz

A legnagyobb orosz bank több mint 100 millió dollárt szán közel 5.000 olyan ATM automatára, amely Bitcoin és egyéb kriptovaluták bányászatára is képes.


A Cointelegraph számolt be arról, hogy Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank pályázatokat nyújtott be 4.917 ATM-re amelyek olyan beépített Nvidia grafikus kártyával rendelkeznek, amely képes támogatni a blokklánc tranzakciókat. A portálnak nyilatkozó szakértők szerint a Bitcoin alapjául is szolgáló blokkláncra optimalizált grafikus kártya legkézenfekvőbb célja a kriptovaluta-bányászat lehet.

Illusztráció. Forrás: Cointelegraph


A Sberbank Oroszország legrégebbi és legnagyobb bankja, Ororszországban a bankszámlák csaknem 44 százalékát kezeli és 77.000 ATM-et működtet szerte az országban. A bank legnagyobb részvényese az orosz állam, vezérigazgatója pedig Herman Gref, Oroszország korábbi gazdasági és kereskedelmi minisztere, aki közismerten nagy támogatója a blokklánc technológiának is.


A világ első blokkláncú ATM-ei?


A Sberbank maximális ajánlatként 108.108.718,05 dollárt adott meg, amely ATM-enként 22.066,65 dollárt (7 millió forintot) jelent. Az ATM-ek egyik fő technikai követelményeként szerepel, hogy olyan Nvidia Cuda grafikus kártyával legyenek felszerelve, amelyek képfelismeréshez és blokklánc technológiái folyamatokhoz is alkalmasak.


Blokklánc technológiára képes ATM-ek eddig nem üzemeltek a világon, azonban a Bitcoin ATM-ek nem számítanak újdonságnak. Magyarországon jelenleg 41 Bitcoin automata működik, amelyek közül 33 Budapesten üzemel. Ezek térképes listáját itt találhatjátok meg.


Rejtélyes cél, vagy csak elírás?


A nagy kérdés: miért van szüksége egy banki ATM-nek olyan grafikus kártyára, amely képes kezelni bizonyos blokklánc műveleteket? Van néhány válaszlehetőség. A legnyilvánvalóbb használati lehetőség a kriptovaluták bányászata és kezelése. Lehetséges, hogy a Sberbank saját kriptovalutát készül fejleszteni, vagy az orosz kormány a bank hatalmas hálózatát hasznáná egy digitális rubel rendszeréhez.


Kevésbé érdekes magyarázat lehet az is, hogy egyszerűen hiba került a pályázati dokumentációba, és a grafikus kártyára csak a képfelismerő funkció miatt van szükség, amit alátámaszthat az is, hogy ezeknek az ATM-eknek biometrikus hitelesítésük is lesz.


Matvey Voytov a Waves Enterprise blockchain platform marketing vezetője szerint a Sberbank saját kriptovaluta kibocsátása nem valószínű, ő inkább úgy véli, hogy a bank az ügyfelek tranzakcióinak adatait tárolhatja a blokkláncon. Alexander Chepurnoy az Ergo blokklánc platform alapítója szerint a nevezett Nvidia kártyák ugyan nem elég hatékonyak a Bitcoin bányászatra, azonban altcoinokat képes lehet jó aránnyal termelni, ami szintén jelentős profitot eredményezhet az üzemeltetőknek.


Érdekes szempont lehet az is, hogy orosz képviselők nemrégiben olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amely súlyosan büntetné a digitális eszközök illegális kereskedelmét ennek lehetséges oka lehet a kriptovaluta rendszer legálissá tétele a Sberbankon ás azon ATM-ein keresztül. Bárhogy is lesz, a világhatalom legnagyobb bankjának innovatív intézkedése előrelépést jelenthet a kriptovaluták széleskörű használatához és elfogadásához.

 
 

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page