top of page
  • JAG

Most már késő beszállni a bitcoinba?

Elon Musk, a világ leggazdagabb embere és a világ nyolcadik legnagyobb vállalatának vezetője másfél milliárd dollár értékű bitcoint vásárolt, hogy diverzifikálja befektetési portfólióját. Az ezzel kapcsolatos bejelentésre a bitcoin minden korábbit meghaladó emelkedéssel reagált. A kriptovaluta a 38 795 dolláron induló kereskedési napot 46 374 dolláron zárta, ami 7 579 dolláros, vagyis 19.54%-os növekedést jelentett.


Az innováció szakaszai


Egy széles körben alkalmazott elmélet szerint, alapvetően öt szakaszra bontható az innovatív termékek széleskörű elterjedése, ez a görbe pedig az új technológiát és pénzeszközt jelentő bitcoinra is igaz.

Az első fázisban még csak a technológiáért rajongó és magas kockázatvállalási kedvvel rendelkezők hajlandóak arra, hogy fejlesztőként, vagy tesztelőként kipróbálják ezeket a találmányokat. Később hozzájuk csatlakoznak a korai elfogadók, akik tudatosan keresik azokat az új megoldásokat, amelyekkel előnyökre tehetnek szert másokkal szemben, javíthatnak saját életkörülményeiken, vagy munkájuk hatékonyságán.


Az ezután következő szakaszok már a mainstream elterjedés fázisait mutatják be, amelyen belül szintén megkülönböztethetünk olyan csoportokat, akik gyorsan alkalmazkodva kihasználják az új technológia adta lehetőségeket és olyanokat is, akik végül csak kényszerből lesznek képesek elfogadni, hogy őket is elérte a változás szele.

A bitcoin árfolyama hosszabb pihenőkkel ugyan, de 12 éve folyamatosan emelkedik és mára olyan magasságokat ért el, hogy a legtöbb hétköznapi ember számára egy teljes coin megvásárlása már megfizethetetlenné vált. Mivel a legtöbben csakis az árfolyamra koncentrálnak, hajlamosak azt feltételezni, hogy egy ekkora menet után a BTC-ből már biztosan kezd kifogyni a szufla és hogy igazából ez a vonat már elment.

"Aki idejében felugrott rá, az biztos jól megszedhette magát, de persze ahogy az lenni szokott én már megint kimaradtam ebből."

Arról viszont már megfeledkeznek, hogy árfolyam emelkedés ide, vagy oda, földi léptékkel mérve még mindig csak egy maréknyi, néhány tízmillió ember kötelezte el magát kisebb, vagy nagyobb mértékben a BTC mellett. Többségükben nem is éppen jól informált gazdagok, akiknek mindegy hogy mire szórják el a pénzüket, hanem olyan hétköznapi arcok, mint te, vagy én.


És akkor elkezdtek megjelenni a legnagyobb befektetők

  • Csak 9 hónap telt el azóta, hogy a Wall Street legendás alakjai közül az első, Paul Tudor Jones bejelentette, hogy vagyonának 1,5%-át bitcoinba fektette.

  • Alig 6 hónapja történt, hogy a világ első nagyvállalata, a Nasdaqon jegyzett Microstrategy a készpénztartalékait dollárról bitcoinra váltotta, és a norvég állam már a nyugdíjak egy részét is bitcoinban tartja.

  • Az egyik legnagyobb fizetési szolgáltató, a PayPal csak 3 hónapja jelentette be a BTC támogatását.

  • Két hónapja volt, hogy az USA egyik legnagyobb biztosítója és a világ legnagyobb vagyonkezelője is kiállt a BTC mellett.

  • Az idei évet pedig egy neves bank, a Morgen Stanley 500 milliós, szintén a bitcoinra tett tétjével kezdtük.

  • A napokban még a Visa is bejelentette, hogy a Bitcoin hamarosan megérkezhet az általa közvetlenül támogatott 160 féle fizetőeszköz közé.

A Tesla tette fel az i-re a pontot


Mindez azonban semmit sem jelentett. A PayPal belépését leszámítva, a fentiek javarészt hidegen hagyták az emberek többségét. Egy-egy cikket leszámítva, a mainstream média képviselői sem nagyon foglalkoztak azzal, hogy miért dönt egyre több hatalmas vagyonnal rendelkező személy és szervezet úgy, hogy egy olyan őrültségnek kikiáltott dologba, mint a bitcoin fektesse a megtakarításait.


Kellett még valami, ami átüti a szkeptikusok ingerküszöbét. Valami, amit soha többé nem lehet figyelmen kívül hagyni és csak úgy egyszerűen lesöpörni az asztalról. Valamire, amire még egy hétköznapi hodler is hivatkozhat, ha legközelebb azért csesztetik a barátai meg a kollégái, mert a bitcoin egy többszörös növekedés után 20%-ot vesztett az értékéből.

Tegnap kiderült, hogy a világ leggazdagabb embere az általa alapított vállalat készpénz tartalékainak 8%-át, bitcoinba fektette.

Nem egy kis hülyegyerek, aki névtelenül a monitor mögül osztja az észt, hanem a legnagyobb autógyár és űrutazással foglalkozó cég (valamint a PayPal) alapítója. Úgy gondolom, hogy ez lesz az a pillanat, amire a jövőben a bitcoin mainstreammé válásának kezdeteként fognak hivatkozni. Szemernyi kétség sincs afelől, hogy például az Apple és más mamut cégek is hasonló bejelentéseket fognak tenni a jövőben. Hogy mikor, azt nem tudni. Csak azt, hogy ha nem akarnak lemaradni a versenytársaik mögött, kihagyni az emeberiség történelmének legjobb befektetését, és végignézni, ahogy évről évre elinflálódnak az óriási beruházásokkal megszerzett bevételeik, akkor nem lesz más választásuk.


Az első viszont csak egyetlen cég lehetett ebben a sorban és ez végül a Tesla lett.

Ha a hétfő délután háromnegyed kettő körül érkező bejelentés előtt már rendelkeztél bitcoinnal, akkor gratulálunk, mert részese voltál a történelemnek.

Te még biztosan a korai kisebbség tagja voltál, amiért ugyan nem jár semmiféle díj, vagy nyilvános elismerés, de ha eddig ezzel kapcsolatban kételkedtél is magadban, Elon Musk végül megadta a választ a legfontosabb kérdésre:


Nem, nem késő beszállni, mert még mindig csak a görbe első szakaszában járunk. A java pedig még csak most következik.


Ha most kaptál kedvet, itt írtunk arról, hogy hogyan érdemes bitcoint vásárolni.

 

Cikk forrása: Kriptoakadémia


  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page