top of page
  • JAG

Tulajdonképpen mi az a bitcoin?

A bitcoin 2017-hez hasonlóan ismét őrületes száguldásba kezdett, 2020 Karácsonya során elérte a hatmillió forintos értéket, azóta pedig már tizenkettőt is kértek érte. A Minner nem foglal állást abban, hogy ennek az egésznek van-e értelme vagy jövője, egy szakértő segítségével azonban igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba, hiszen az már biztos, hogy ezt a piacot nem lehet megkerülni. Györfi Andrásnak a Minnerenen megjelent cikkét szemléztük.


Mi egy bitcoin?


Sokaknak okoz fejtörést, hogy mi is az a bitcoin, de a válasz jóval egyszerűbb, mit hinnénk. Egy bitcoin nem más, mint egy adatsor, ugyanúgy, mint egy PDF dokumentum, vagy akár egy nyaraláson készült fotó, amit a telefonunkon tartunk.


Ennyi az egész?


Igen, ennyi az egész, nem a bitcoin különleges, hanem az adatbázis, amiben mozgathatjuk, egyik embertől a másikhoz kerülhet. Csak digitális formában létező pénzekre már harminc éve is voltak tervek, azonban mindenki belefutott abba a problémába, hogy ha valaki egy kicsit is érti a dolgát, akkor elkezdhet nyakló nélkül bármennyit előállítani az adott pénzből, márpedig ez értelmetlenné teszi az egészet.

Gondoljuk bele, hogy mennyire egyszerű egy fotót sokszorozni a mai világban, elküldjük emailben, megosztjuk a közösségi médiában, egyebek, ha a bitcoin is csupán adat, akkor nem kell pénzügyi zseninek lennünk ahhoz, hogy belássuk: ha tudnánk magunknak sokszorozni, akkor akár fél óra alatt a világ leggazdagabb emberei közé kerülhetnénk. De nem tudjuk. Egy későbbi cikkben részletesen beszámolunk a rendszer lelkét jelentő úgynevezett blokklánc technológiáról, egyelőre fogadjuk el, hogy a bitcoint nem tudjuk tetszés szerint másolgatni, sőt, a mennyisége korlátozott.


Miért korlátozott?


Később elemezzük majd a dolog közgazdaságtani vonatkozásait, de azt már most eláruljuk, hogy a bitcoin mennyisége véges. 21 000 000 létezhet, egyetlen eggyel sem több, ez egy olyan tényezője a rendszernek, ami soha, semmilyen körülmények között nem változhat, ha úgy tetszik ez szentírás, nincs sem ember, sem semmilyen más erő a világmindenségben, aki ezen változtatni tudna. Jelenleg 18 millió 600 ezer bitcoin van forgalomban, tehát már 89%-a a piacon van.


De miért pont 21.000.000?


A kérdés jogos, azonban a bitcoin rendszere összetett, sorban kell haladnunk, pontosan azért osztottuk fel tíz részre ezt az oktatóanyagot, hogy kényelmesen, szellősen tudjunk beszélni mindenről. Jó oka van annak, hogy miért pont 21 000 000 bitcoin létezik, ez nem egy véletlenszerűen választott szám, választ fogunk kapni a miértre ennek kapcsán is!


Oké, de legalább azt tudjuk, hogy ki csinálta?


Az őszinte, mellébeszélés nélküli válasz az, hogy nem, és valószínűleg most már nem is fogjuk megtudni. 2009-ben került fel az internetre az úgynevezett White Paper, a dokumentáció, ami leírta a Bitcoin működését, a szerző Satoshi Nakamoto néven írta az anyagot, abban biztosak vagyunk, hogy ez egy álnév.


Tehát azt se tudjuk honnan jött, de fizetünk érte, mint a katonatiszt?


Nem teljesen igaz, hogy nem tudjuk honnan jött. Említettük, hogy már évtizedekkel ezelőtt voltak elképzelések egy teljesen digitális pénzrendszerre, ismertek voltak azok a matematikusokból, informatikai- és gazdasági szakemberekből álló közösségek, akik ennek elvi lehetőségével foglalkoztak.


Sőt, már a Bitcoin 2009-es megjelenése előtt is voltak kísérletek egy új, online pénz megteremtésére, ilyen volt például a megbukott e-Gold, számos egyéb. A bitcoin az első tisztán digitális pénz, ami -jelen állás szerint- sikeres tudott lenni.

De nem csak a korábbi kísérletek, és a témával foglalkozó közösségek ismertek, hanem a rejtélyes Nakamoto néhány munkatársa is, köztük Laszlo Hanyecz, aki azzal vált ismertté, hogy a korai években 10 000 bitcoint fizetett valakinek azért, hogy rendeljen neki és a gyerekeinek két pizzát, ez mai értéken számolva bő 111 milliárd forint.


Néha kisbetűvel “bitcoin”, néha naggyal “Bitcoin”, miért?


Ha a rendszerre utalunk, akkor nagy “B”-vel kell írnunk: Bitcoin, ha azonban magára a kriptopénzre utalunk, akkor kis “b”-vel: bitcoin. Ez az itthon kialakult írásmód, angol nyelvterületeken azonban általában nagy kezdőbetűt használnak akkor is, ha a kriptopénre utalnak.


Mi az a kriptopénz?


A kriptopénz összetett szó, a “kripto” és a pénz szavak összetételéből született, bár óriási kérdés az is, hogy mi maga a pénz, ennek magyarázatától most eltekintünk. A kripto viszont magyarázatra szorul, ez a kriptográfia szó rövidített változata, a titkosításról van szó. A kriptográfia óriási tudományterület, ami egészen az ókorig nyúlik vissza, látni fogjuk, hogy miért van ennek jelentősége.


De miért fontos ismerni a bitcoint?


A bevezetőven is említettük, hogy ezt a területet már nem lehet megkerülni, ugyanis már most akkorára nőtt, hogy számolnunk kell vele, a gazdaság egyre fontosabb részéve kezd válni. Arról nem is beszélve, hogy annak ellenére, hogy a bitcoin még mindig a legfontosabb kriptopénz, már több ezer egyéb kriptopénz-projekt jelent meg, ezek is szóba fognak kerülni.


Nem egy óriási lufi ez az egész?


A válasz az, hogy a bitcoin, és általában a kriptopénzek időnként óriási lufiba kerülnek, értelmetlen, esztelen árfolyamemelkedések történnek, máskor pedig organikusan, a valós teljesítményük alapján épülnek az egyes kriptopénz projektek, ugyanúgy, ahogy egy cég, ha a fundamentuma rendben van.

 

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page