Amerikában 3.000 milliárdos élénkítő csomagról szavaztak

Az amerikai demokrata párti képviselők péntek délután megszavazták a Nancy Pelosi házelnök által a hét elején felvázolt 3000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagtervet, de Trump már jelezte, vétózni fog.

A képviselők szűk többséggel, 207:199 arányban fogadták el a törvénytervezetet, 14 demokrata párti képviselő ugyanis az egyhangúlag nemmel szavazó republikánusokkal együtt voksolt.

1.800 oldalas salátatörvény


Az 1800 oldalas törvénycsomagban szerepel segítség az egyes tagállamoknak és településeknek, de beillesztettek olyan elemeket is, amelyeket a republikánusok eleve elfogadhatatlannak tartottak.

Például külön összegeket szántak a marihuánát forgalmazó kisvállalkozások megsegítésére, és egyszeri csekkel segítenék az illegális migránsokat is. "Ez inkább egy liberális karácsonyi kívánságkosár"

- mondta a tervezetről pénteken Tom Cole oklahomai republikánus képviselő.


Alkotmányellenes szavazás

A republikánus képviselők alkotmányellenesnek is ítélték a szavazást, mert a házelnök lehetővé tette, hogy a távollévő képviselők helyett társaik voksoljanak. Donald Trump amerikai elnök a héten "hamvába holt" javaslatnak minősítette a demokraták csomagtervét, és vétót ígért. Erre azonban szinte bizonyosan nem lesz szükség, a szenátusban ugyanis - ahol a republikánusok vannak többségben - várhatóan nem szavazzák meg a csomagtervet.


Ezt Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetője a héten többször is jelezte. McConnell és a republikánusok kifogásolták, hogy őket egyáltalán nem vonták be a csomagtervről folytatott egyeztetésbe, és hasonló véleményt fejtett ki a nemmel voksoló Abigail Spanberger virginiai demokrata párti képviselő is. "Most a válság idején az én választóim együttműködést várnak el a politikusoktól, és azt, hogy a kormányzat segítségével enyhítsenek a nehézségeiken" - jelentette ki Spanberger pénteken újságíróknak.

McConnell szenátor pénteken a tervezet elutasításának indoklásaként azt is kijelentette: a Pelosi nevével fémjelzett tervezet a koronavírus-járványtól független javaslatokat is tesz, így például eltöröltetné az egyes tagállamokban az adóvisszatérítési korlátozásokat. "Nem más ez, mint a demokrata kormányzók által irányított tagállamoknak és a tehetőseknek ígért könnyítés" - mondta McConnell.


(MTI)

  • Facebook

Tudtad?

A becslések szerint már 100 millió ember birtokol Bitcoint a világon, és naponta 400 ezren használják a valutát. 

A pontos számokat az anonimitás miatt senki sem ismeri.

Idézet

A kedvenc tartási periódusom, az örökké.

Warren Buffett