top of page
  • András

Két éve zuhant a mélybe a bitcoin

A héten egy érdekes évfordulóra emlékeztünk. Két évvel ezelőtt történt a COVID pánik miatti crash a hagyományos- és a kriptotőzsdéken is. A Fekete Csütörtöknek elnevezett napon a bitcoin árfolyama a felére esett vissza, 8.000 dollárról 4.000 dollárra. Azóta több mint a tízszeresét éri a valuta.


A 2020-as év bizakodóan kezdődött a tőzsdéken. Az S&P 500 új történelmi csúcsokat döntögetett, a bitcoin pedig 7.000 dollárral nyitotta az évet, majd hat hét múlva már a 10 ezer dolláron mozgott. efektetők még soha ekkora hévvel nem tódultak be a piacra, sőt, egy országban hivatalos fizetőeszköz is lett a legnagyobb kriptovaluta.


A 2020-as év bizakodóan kezdődött a tőzsdéken. Az S&P 500 új történelmi csúcsokat döntögetett, a bitcoin pedig 7000 dollárral nyitotta az évet, majd hat hét múlva már a 10 ezer dolláron mozgott. Március elején az európai emberek nagy része a koronavírust még csak a hírekből ismerte. A helyzet aztán nagyon gyorsan súlyossá vált, amikor Olaszországban felütötte a fejét a vírus, majd elterjedt az egész kontinensen. A hónap közepén a WHO globális pandémiává nyilvánította a fenyegetést. A pánik nem csak a médiát és a politikát, de a piacokat is elkapta. Pár óra alatt a bitcoin elveszítette értékének 50%-át és 4.000 alá is lenézett. A hagyományos piacokon is hasonló leszúrásokat láthattunk. A félelem és a pánik uralta a tőzsdéket.


A mélypont utáni időszak lassú emelkedéssel folytatódott. Két hónap elteltével már újra 8000 dollárt mutatott az árfolyam, amit az adopcióról szóló kedvező hírek és a harmadik feleződés fűtött. Az év végére már elértük a 30.000 dollárt.


Amikor az árfolyam addig felfedezetlen szinteken járt, a hagyományos pénzügyek felől érdekes jelenségre figyelhettünk fel. Több híres befektető, akik azelőtt kikeltek a bitcoin spekulatív és fedezetlen volta miatt, most teljes mellszélességgel mellé álltak. Paul Tudor Jones, Anthony Scaramucci, Jordan Belford, Ray Dalio – hogy csak néhány sztárbefektetőt említsünk – bevallották, hogy meggondolták magukat és bevásároltak kriptóból.


Feltűnt még egy név, aki évekkel ezelőtt élesen kritizálta a kriptopénzeket, majd mára a bitcoin maximalizmus prófétája lett: Michael Saylor. Ő volt az első, akinek techvállalata masszív bitcoin vásárlásba kezdett: mára több, mint 5 milliárd dollárnyi BTC-t tartanak a céges eszközök között. Őrültségnek látszó terve bejött és ez megérződött a cég részvényeinek árfolyamán és népszerűségén is.


Hamarosan a legismertebb befektetési társaságok is felugrottak a vonatra és sorra adták ki különböző kriptopénzes termékeiket a magas érdeklődésre hivatkozva. Nem csak a BlackRock, a MassMutual vagy a Morgan Stanley ment el ebbe az irányba, de a kriptós közösségben démonizált bankok is akartak egy szeletet a tortából. Ezzel együtt az a történet, ami szerint a bitcoin a hagyományos pénzügyi rendszer ellensúlya lehet, egyre tarthatatlanabbá vált. Azóta pedig ezer szálon összefonódtunk a hagyományos piacokkal és a pénzügyi rendszer olyan kitettséget szerzett a bitcoinban, hogy a kripto hőskor végérvényesen lezárult – már ha még bárkinek lett volna kétsége az ellenkezője felől.


Az intézményes- és kisbefektetői érdeklődés kielégítésére egyre több és több pénzügyi termék jelent meg a piacokon. A vásárlói piacot pedig mindenki élvezte. 2020 márciusától töretlenül tartott felfelé a bitcoin árfolyama, a 4.000-es mélypontról indulva 2021 áprilisában elérte a 65.000-es csúcsot. Az eufória itt ért véget. Egy újabb 50%-os esést követően a bikáknak fél év alatt sikerült újabb történelmi csúcs felé, 69.000 dollárra tolniuk az árfolyamot.


Az adopciós hírek közül is kiemelkedett El Salvador lépése. A kis közép-amerikai állam hivatalos fizetőeszközzé tette a bitcoint. Bár nem maradt ellenérzések nélkül, a döntés 2020 szeptemberében emelkedett törvényerőre. Azóta a kormány tovább ápolgatja a bitcoin útját az országban és folyamatosan újabb kezdeményezésekkel jön elő, az államkötvénybe integrálástól kezdve a kripto-városon át.


Két éves távlatból egyértelműen kijelenthetjük, hogy a bitcoin nem halt meg azon a fekete márciusi napon. Sőt, soha nem látott erővel tért vissza és a hagyományos pénzügyi világgal együtt egy több billió dolláros iparággá fejlődött, miközben

több mint tízszer annyit ér egy bitcoin, mint két évvel ezelőtt.

Forrás: Kriptoakadémia

 




  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page