Új kriptotörvények Ukrajnában

Új törvényjavaslat jelent meg Ukrajnában, amely engedélyezné, hogy a kriptocégek banki számlákat nyithassanak. Az ukrán Digitális Átállásért Felelős Minisztérium közzétette a „Virtuális eszközökről” szóló kriptográfiai törvénytervezetet.

Ukrajna a hétfőn közzétett új törvénytervezettel közelebb kerülhet a kriptovaluták jogi státuszának biztosításához, így például a Bitcoin elfogadásához. Az ukrán Minisztérium 2020. május 18-án új törvényjavaslatot tett közzé „A virtuális eszközökről”, amelynek célja a kriptovaluták jogi státuszának, forgalomba hozatalának és az országban történő kibocsátásának szabályozása. A törvényjavaslat jelenlegi változata nem végleges, a Minisztérium ugyanis kikérte a kriptográfiai közösség véleményét, így 2020. június 5-ig kerül megvitatásra a tervezet.

Illusztráció: Cointelegraph

A kriptoipar továbbra is a szürke zónában

Az új törvényjavaslat egyik társszerzője szerint a kezdeményezés fő célja az, hogy végre lehetővé tegye a helyi kriptovállalati cégek, például tőzsdék számára a bankszámlák nyitását. Michael Chobanian az Ukrán Bitcoin Szövetség elnöke az új törvényjavaslatot az állami hatóságokkal, az ügyvédi irodákkal és az ipar szereplőivel együtt készítette, mivel állítása szerint a kriptovállalatok még mindig nem képesek Ukrajnában bankszámlát nyitni. Ezért az elkészült törvényjavaslat célja, hogy a kriptoipart vegyék ki a szürke zónából, és legyen számukra is biztosítsva a jogszabályi környezet. A törvényjavaslat szerint a virtuális eszköz szolgáltatók kriptocégek, tőzsdék, kibocsátók és felhasználók „jogosultak számlákat nyitni banki és egyéb pénzügyi intézményekben”.

Csak a regisztrált vállalatok legálisak

Az ukrán kriptoiparban mindezek a változások azonban problémákat is jelenthetnek. A hét elején Andriy Khavryuchenko, a DevNull.AI szoftvercég alapítója tweetjében azt nehezményezte, hogy a törvényjavaslat minden Ukrajnában található kripto-pénztárcát illegálissá tesz, amennyiben nem regisztrálják őket a hatóságok. A törvénytervezet szerint a helyi cégeknek ugyanis regisztrálniuk kell azért, hogy Ukrajnában törvényesen működhessenek fejtette ki Chobanian a Cointelegraphnak. "Ha nyilvántartás nélkül működtetik a vállalatot, akkor az alapvetően jogellenes, erről szól a törvény". A vezetőség rámutatott arra is, hogy ezeknek a cégeknek biztosítaniuk kell a pénzmosás elleni küzdelmet és a KYC (ismerd az ügyfeled) feltételt.

Öt éves huzavona zárulhat le


Az első jelentések az ukrán kriptográfiai szabályozásról 2015 végén érkeztek, de ez végül mostanáig húzódott. Érdekesség, hogy állítólag a Minisztérium partnerként működött a világ legnagyobb kriptotőzsdéjével, a Binance-cel a helyi jogszabályok kidolgozásában. Chobanian ugyanakkor azt állítja, hogy a Binance nem vett részt a törvényjavaslat megírásában, de véleményezni fogja azt.


(Cointelegraph)

Szólj hozzá a Facebookon-on!


  • Facebook

Tudtad?

A becslések szerint már 100 millió ember birtokol Bitcoint a világon, és naponta 400 ezren használják a valutát. 

A pontos számokat az anonimitás miatt senki sem ismeri.

Idézet

A kedvenc tartási periódusom, az örökké.

Warren Buffett