top of page

Negatívra rontotta a román államadós-osztályzat kilátását a hitelminősítő

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Románia államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő azzal a véleményével indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy szerkezeti szintű romlás zajlik a román közfinanszírozási rendszerben. Emellett a román külső pozíció is romlik, mivel emelkedik a devizában denominált rövid futamidejű adósságállomány, és emiatt növekszik a román gazdaság fogékonysága az eseménykockázatokra.

A cég a kilátás rontásával egy időben megerősítette Románia hosszú futamú szuverén hazai és devizakötelezettségeinek "Baa3" osztályzatát. Ez a besorolás a befektetési ajánlású kategória alapszintje. Egy hete egy másik hitelminősítő, a Fitch Ratings is negatívra rontotta a román adósosztályzat kilátását. A Fitch is a befektetési kategória alapszintjén, "BBB mínusz" besorolással tartja nyilván Romániát.


Ha ezeket az osztályzatokat a Moody's és a Fitch leminősíti, Románia ezeknél a hitelminősítőknél átkerülne a befektetésre nem ajánlott kategóriába.


(MTI)

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page