top of page

Dél-Korea szerint Kim Jong Un életben van

Hongkongi hírforrások szerint elhunyt az észak-koreai diktátor, Dél-Korea szerint viszont jól van


Hongkongi hírek arról számoltak be, hogy szívműtét közben elhunyt Kim Jong Un, Észak-Korea diktátora. Egy japán magazin ugyanakkor arról számolt be, hogy a vezető „vegetatív állapotban” van, mióta a hónap elején szívműtétet végeztek rajta. Továbbra sincs biztos információ, de friss dél-koreai hírek szerint Kim életben van.

Napok óta számos hír kering a 36 éves vezető egészségügyi állapotáról, miután már két hete nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Utoljára április 11-én szerepelt a Munkáspárt gyűlésén, majd a hírek szerint április 12-én műtétet hajtottak végre rajta. Egészségügyi állapota miatt az ország legnagyobb rendezvényén, Észak-Korea államalapításának ünnepén sem jelent meg.


Az Egyesült Államok bejelentette, hogy nem hisz a pletykáknak, de mindent megtesznek, hogy valós információkhoz jussanak az Észak Koreát 2011 óta vezető Kim állapotáról. Műholdak képein az látszik, hogy Kim Jong Un privát vonata jelenleg a diktátor nyári rezidenciája mellett állomásozik, így minden bizonnyal visszavonulhatott akár egészségügyi okok, akár a koronavírus elleni izoláció folytán.


Kim életmódjáról annyi bizonyos, hogy rendkívül egészségtelenül és sokat táplálkozik, láncdohányos és szívesen fogyaszt alkoholt. Ezen tulajdonságok mindegyike komoly egészségügyi kockázattal járhat. A hírek valóságtartalmát erősítheti az a tény is, hogy édesapja, Kim Jong Il, és nagyapja, Kim Il Sung is szívrohamban hunyt el.


Most újabb hírek jelentek meg Ázsiából: a HKSTV pekingi támogatású, de hongkongi központú televízió alelnöke azt állította, hogy Kim Jong Un meghalt, információját pedig "nagyon szilárd forrásokra" alapozta. Más meg nem erősített jelentések, amelyek a pekingi pártforrások egyikének tulajdonítottak, azt állították, hogy a tragikus haláleset azért történhetett, mert a sebész keze túlságosan remegett és nem tudta hibátlanul vérehajtani a szívműtétet.


Ezeknek a híreknek ellentmond az a CNN-nek nyilatkozó befolyásos dél-koreai tanácsadó, aki szerint bár meglepő, de egészen biztos információjuk van arról, hogy Kim Jong Un egészséges, mindössze annyi történhetett, hogy Kim pihenni ment a nyári rezidenciájára, Vonszanba.


Észak-Korea egyelőre egyik hírt sem erősítette meg, de nem is cáfolta.


Amennyiben a negatív hírek bizonyulnak igaznak, számos politikai és gazdasági kérdés merülhet fel: ilyen többek között a vezető utódlásának kérdése. A legesélyesebb utódnak Kim Jong Un húgát, a 31 éves Kim Yo Jong-ot tartják, de biztosra vehető, hogy komoly belső harcokra készülhet a feszült és instabil ország vezetésében.


Cikkünket frissítjük...

(Nypost.com, The Sun, CNN)

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page