top of page

Meredek árzuhanás lesz az ingatlanpiacon

Londoni pénzügyi elemzők szerint meredek árzuhanásra kell felkészülni a brit ingatlanpiacon az új koronavírus okozta gazdasági válság miatt. Magyarországon is hasonló helyzet állhat elő.

Az MTI tájékoztatása szerint az egyik tekintélyes londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn bemutatott tanulmányában kiemelte, hogy a brit háztartások zömében a legnagyobb egyedi kiadási tételt a lakhatási költségek jelentik, így a járvány okozta jövedelmi kiesések óriási mértékben alkalmasak ingatlanpiaci felfordulás előidézésére.

Az elemzők felidézik, hogy a Cambridge-INET gazdaságkutató csoport friss modellszámításai szerint

a brit munkavállalók fejenként átlagosan 35 százalékos jövedelemcsökkenéssel számolhatnak a következő négy hónapban.

A magánszektorbeli ingatlanbérlők 47 százaléka 35 év alatti, és a felmérések azt mutatják, hogy a 30-as, vagy ennél fiatalabb brit alkalmazotti korosztály más korcsoportoknál sokkal nagyobb eséllyel vesztette el máris munkahelyét, vagy rövidített munkaidőben dolgozik. Mivel Angliában, a legnagyobb brit ingatlanpiaci térségben

a lakóingatlan-bérlők jövedelmüknek több mint a harmadát költik lakásbérletre, a jövedelmek átmeneti visszaesése is fizetésképtelenséget okozhat és ez felgyorsíthatja az egyébként is készülődő ingatlanpiaci krach bekövetkeztét.

Illusztráció: iStock


A ház londoni elemzőinek előrejelzése szerint ebben a környezetben az idei év végéig átlagosan 13 százalékkal zuhannak a nagy-britanniai lakóingatlan-árak, elsősorban az ingatlanpiaci forgalom hiánya, az erős bizonytalanság és a jövedelmek esése miatt.


Magyarországon is hasonló helyzet állhat elő


A KSH adatai alapján az átlagos magyar ingatlanbérlő a fizetésének 38 százalékát költi bérleti díjra, ami megegyezik a brit számokkal. Tekintve, hogy az egész fejlett világban hasonló lefolyása lehet a koronavírus okozta gazdasági válságnak,

Magyarországon is valószínűsíthető a 10-15 százalékos lakóingatlanár-csökkenés 2020 végéig.

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page