top of page

Magyarország a válság nyertese lesz az IMF szerint

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020-2021-es világgazdasági prognózisának előzetese alapján az Európai Unióban az idén a magyar GDP fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt.


Az MTI híre szerint az IMF az egész világon recessziót vár az idei évre a koronavírus miatt, azonban pozitív hír, hogy a Nemzetközi Valutaalap szerint Magyarország a második legstabilabb gazdaság Európában. Az MTI-hez eljuttatott világgazdasági növekedési prognózisában az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra. A tavalyi magyar GDP-növekedést az IMF őszi prognózisában még a tényleges 4,9 százaléknál kisebbre, 4,6 százalékra várta.

Az IMF mostani prognózisa szerint a máltai 2,8 százalékos várható csökkenés után idén a magyar GDP zsugorodik a legkevésbé az Európai Unióban: 3,1 százalékos csökkenés várható.

Az unión kívül csak Szerbiában lesz kisebb mértékű - 3,0 százalékos - a gazdasági teljesítmény csökkenése. A szomszédos országok közül a horvátországi GDP 9,0 százalékkal csökken az idén az IMF mostani prognózisa szerint, a romániai pedig 5,0 százalékkal, a bolgár 4,0 százalékkal, a szlovén 8,0 százalékkal, a szlovák 6,2 százalékkal, az osztrák 7,0 százalékkal esik vissza. A lengyelországi GDP 4,6 százalékkal csökken az idén, a csehországi pedig 6,5 százalékkal.

A nagy uniós tagállamok több mint kétszer rosszabbul teljesíthetnek hazánknál: a német GDP 7,0 százalékkal, a francia 7,2 százalékkal, a spanyol 8,0 százalékkal, az olasz pedig 9,1 százalékkal csökken 2020-ban az IMF előrejelzésében.

Az infláció Magyarországon a tavalyi 3,4 százalék után az idén 3,3 százalékos lesz a prognózis szerint, 2021-ben pedig 3,2 százalék várható. A munkanélküliségi ráta az IMF mostani előrejelzése szerint az idén 5,4 százalékra emelkedik a tavalyi 3,4 százalékról, 2021-ben pedig 4,0 százalékra mérséklődik. Az IMF idei és 2021-es világgazdasági növekedési előrejelzésének részletes változatát májusban fogja publikálni, amelyről a Kriptolio.hu is részletesen beszámol majd.

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page