top of page

Kriptovaluta gyorstalpaló

Kriptovalutákról általában az ember csak akkor olvas, ha a Bitcoin értékének gyors növekedése vagy gyengülése eléri a híroldalak ingerküszöbét. Pedig a jelen és a jövő pénzeszközéről, befektetési lehetőségéről és fejlesztéséről beszélünk. Mi ez, hogyan működik? Röviden, tömören elmondjuk.

A kriptovaluta olyan digitális, vagy másképpen virtuális valuta, amelyet arra terveztek, hogy csereközpontként működjön. A kriptográfiával biztosítja a tranzakciókat, valamint egy adott kriptovaluta új egységeinek létrehozásának ellenőrzését.


2009 elején, egy névtelen programozó vagy egy programozói csoport Satoshi Nakamoto álnév alatt vezette be a Bitcoint. Satoshi „peer-to-peer elektronikus készpénzrendszernek” nevezte. A rendszer teljesen decentralizált, azaz nincs szerver és központi ellenőrző hatóság. A koncepció szorosan hasonlít az olyan peer-to-peer fájlmegosztó hálózatokra, mint a Torrent.


Mire használhatók a kriptovaluták?


Röviden: fizetésre, befektetésre, bányászatra.


A múltban rendkívül nehéz volt olyan üzletet találni, aki elfogadja a kriptovalutákat. Manapság azonban a helyzet teljesen más. Nagyon sok kereskedő - online és offline is - elfogadja a Bitcoint, mint fizetési módot. Bitcoinnal fizethetünk szállásfoglalást, repülőjegyet, vehetünk házat, aranyat, de igazából bármit. A világon már rengeteg országban található Bitcoin ATM ahonnan egyenesen pénzre válthatjuk, vagy vásárolhatunk Bitcoint készpénzért, illetve bankkártyával. Magyarországon jelenleg 43 Bitcoin ATM van.


Más digitális valuták, például a Litecoin, a Ripple, az Ethereum és így tovább, kevésbé elfogadottak széles körben a dolgok azonban változnak, mivel az Apple legalább 10 különféle kriptovalutát engedélyezett fizetési módként az App Store-ban, de a népszerű Revolutban is egy kattintással vehetünk magunknak kriptovalutákat.


Sokak szerint a kriptovaluták jelenleg az egyik legjobb befektetési formák.

Csaknem az összes kriptovaluta több százszoros, vagy ezerszeres értéknövekedést ért el az elmúlt években, amire semmilyen más eszköz nem volt képes a történelemben.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kriptovaluták magas kockázatú befektetések. Piaci értékük úgy ingadozik, mint egyetlen más eszközé sem. Ráadásul a részben szabályozatlan környezet miatt mindig fennáll annak a veszélye, hogy bizonyos hatóságok korlátozni próbálják a használatukat.


Miután megvásároltad életed első kriptovalutáját, szükséged van egy módra annak tárolására. Az összes nagyobb tőzsde kínál pénztárca szolgáltatásokat, és bár ez kényelmesnek tűnhet, a legjobb, ha a valutát offline pénztárcában tároljuk a merevlemezen, vagy hardveres módon. Ez az érmék tárolásának legbiztonságosabb módja, és teljes ellenőrzést biztosít az eszközök felett.


A legfontosabb kriptovaluták


  • Bitcoin - az első kriptovaluta, amely mindent elindított.

  • Ethereum - Turing-befejező programozható pénznem, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy különböző elosztott alkalmazásokat és technológiákat építsenek ki, amelyek nem működnének a Bitcoin-nal.

  • Ripple- ellentétben a legtöbb kriptovalutával, nem használ Blockchain-t annak érdekében, hogy hálózati konszenzust érjen el tranzakciókkal kapcsolatban. Ehelyett egy iteratív konszenzusos folyamat kerül végrehajtásra, amely gyorsabbá teszi, mint a Bitcoin, ugyanakkor érzékenyvé teszi a hackerek támadásait is.

  • Bitcoin Cash - A Bitcoin szétválásával jött lére, és a legnagyobb Bitcoin bányászati ​​vállalat és az ASIC Bitcoin bányász chips gyártója támogatja. Csak néhányéve létezik, de a piaci kapituláció szempontjából már az öt legfontosabb kriptovaluta emelkedett.

  • Litecoin - A kriptovaluta, amelyet azzal a szándékkal hoztunk létre, hogy 'digitális ezüst' legyen, szemben a Bitcoin 'digitális aranyával'. Ez egyúttal a Bitcoin villája, de az elődjével ellentétben négyszer gyorsabban képes blokkokat előállítani, és a maximális érmeszám négyszerese lehet 84 millió eurónál.

  • IOTA - Ezt a kriptovaluta áttörési könyvelési technológiáját 'kusza' néven hívják fel, és megköveteli a küldőnek egy tranzakcióban, hogy készítsen egy munkabizonyítványt, amely két tranzakciót jóváhagy. Így az IOTA eltávolította a bányászokat a folyamatból.

  • NEO - Ez egy intelligens szerződéses hálózat, amely lehetővé teszi mindenféle pénzügyi szerződés és harmadik fél által forgalmazott alkalmazások fejlesztését. Számos célja ugyanaz, mint az Ethereumé, de Kínában fejlesztették ki, amely potenciálisan adhat bizonyos előnyöket a kínai szabályozókkal és a helyi vállalkozásokkal való jobb kapcsolat miatt.

  • Dash - kétszintű hálózat. Az első szint a bányászok, amelyek biztonságot nyújtanak a hálózatnak és rögzítik a tranzakciókat, míg a második „masternodes” -ből áll, amelyek továbbítják a tranzakciókat és lehetővé teszik az InstantSend és a PrivateSend típusú tranzakciókat. Az előbbi szignifikánsan gyorsabb, mint a Bitcoin, míg az utóbbi teljesen névtelen.

  • Ethereum Classic - az Ethereum hivatalos kistestvére. Az eredeti Ethereumre építették, decentralizált autonóm szervezet felosztása után.

 

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page