top of page

Kijózanító esés a tőzsdéken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 374,18 pontos, 1,08 százalékos csökkenéssel zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 13 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Estek a nemzetközi részvénypiacok is: a New York-i tőzsdén 1 százalék körüli indexcsökkenéssel indult csütörtökön a kereskedés, és délután komoly mínuszban voltak a vezető európai tőzsdék is.

Kéri Lajos, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője a Fed elnökének szerdai beszédével magyarázta a tőzsdei eséseket. Jerome Powell az elhúzódó recesszió veszélyére figyelmeztetett, további intézkedésekre szólította fel a Fehér Házat és a kongresszust annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ne okozzon hosszú távú károkat a gazdaságnak.

A vezető üzletkötő szerint a Fed elnöke sokkal borúsabb jövőképet festett, mint amit a piac árazott. Hozzátette, már sokan megszólaltak azzal kapcsolatban, hogy túlontúl optimista a piac, túlságosan elszálltak az árazások a valóságtól. Úgy tűnik, Powell beszéde volt az utolsó csepp a pohárban, ami elindította lefelé a tőzsdéket. A korrekció átragadt az összes részvénypiacra, így a magyarra is, az OTP pillanatokon belül 9000 forint alá került, és a Mol is 2000 forint alatt van. A forint is megérezte ezt, viszonylag gyorsan 355 forintig gyengült az euróval szemben - mondta.

Megjegyezte, csütörtökön jött egy munkaerőpiaci adat is az Egyesült Államokból, ami nem mutatott jelentős változást az előző hetihez képest, de rosszabb lett a vártnál. Azt lehet látni, hogy továbbra is nő a friss munkanélküli segélyért folyamodók száma, ami ugyancsak negatívan hatott a részvénypiacokra, de lényegében Powell beszéde volt az esés kiváltója - mondta.  

Úgy vélte, a jövő hét izgalmas lesz, várhatóan kiderül ugyanis, hogy jókora esés és akár új mélypontok jönnek, vagy csak egy 5-10 százalékos korrekció lesz, és szépen, lassan megy minden tovább.

  • A Mol árfolyama 8 forinttal, 0,40 százalékkal 1992 forintra csökkent, 2,1 milliárd forintos forgalomban.

  • Az OTP-részvények ára 220 forinttal, 2,42 százalékkal 8875 forintra esett, forgalmuk 6,5 milliárd forintot tett ki.

  • A Magyar Telekom 7 forinttal, 1,75 százalékkal 393 forintra gyengült, forgalma 156,2 millió forint volt.

  • A Richter-papírok árfolyama nem változott, 6935 forintot ért, forgalmuk 2,6 milliárd forintot ért el.

  • A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3242,32 ponton zárt csütörtökön, ez 54,21 pontos, 1,64 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.


Mínuszban indult a kereskedés New Yorkban


Egy százalék körüli indexcsökkenéssel indult csütörtökön a kereskedés a New York-i tőzsdén, miután az előző két nap is gyengüléssel zártak a mutatók a befektetőknek arra az aggodalmára, hogy a gazdaság a vártnál csak később kezd talpra állni.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,96 százalék, az S&P-500 index 1,10 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,88 százalék mínuszt jelzett röviddel a csütörtöki kereskedés indítása után. Ugyanekkor komoly mínuszban álltak a vezető európai tőzsdék: a londoni FTSE 3,26 százalékos, a frankfurti DAX 2,71 százalékos, a párizsi CAC index pedig 2,68 százalékos gengülést jelzett. Az olajár emelkedett. A globális kereskedelemben a WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 71 centtel (2,81 százalékkal) 26 dollárra nőtt. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónként 86 centtel (2,95 százalékkal) 30,05 dollárra drágult. Az eurót 1,0796 dolláron jegyezték, valamivel gyengébben a kora reggeli 1,0805 dollárnál. Az arany ára unciánként 0,40 százalékkal (6,90 dollárral) 1723,30 dollárra nőtt.


(MTI)

Comments


  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page