top of page

Jelentős emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék hétfőn

Jelentős emelkedéssel zártak az indexek a vezető nyugat-európai tőzsdéken hétfőn, a befektetői bizalom egyre jobban erősödik, ahogy számos országban folytatták a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások feloldását.


A frankfurti DAX-index 2,87 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,15 százalékos pluszban zárt. Milánóban 1,61 százalékkal, Madridban pedig 2,38 százalékkal emelkedett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,44 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,47 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,27 százalékkal nőtt. A forgalom azonban alacsony volt, mivel a londoni tőzsde a tavaszi bankszünnap miatt zárva tartott, és nemzeti ünnep miatt New Yorkban sincs kereskedés hétfőn.     

A nap nyertese Frankfurt volt egy sor kedvező adatnak és vállalati hírnek köszönhetően. Az előző pár "katasztrofális hónap után" májusban a vártnál erősebben javult az üzleti hangulat Németországban: a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint a hangulatindex 79,5 pontra emelkedett az áprilisi 74,2 pontról. A Lufthansa légitársaság árfolyama 6,8 százalékkal emelkedett arra a hírre, hogy közel áll a megállapodáshoz a német kormánnyal egy 9 milliárd eurós mentőcsomagról. A Bayer német vegyipari és gyógyszeripari konszern 7,3 százalékos pluszban, 62,24 eurón zárt Frankfurtban arra hírre, hogy 85 ezerből 50 ezer felperessel megállapodott a kártérítésről, amelyet azért kell kifizetni, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a Bayer amerikai leányvállalata, a Monsanto Roundup nevű gyomirtójától betegedtek meg többen rákban.     

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,85 százalékos pluszban, 35,78 dolláron, a WTI pedig 2,08 százalékos nyereségben, 33,94 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.     

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,21 százalékkal, 1730,29 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,34 százalékkal 1729,65 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.     

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0894 dollárt adtak, 0,06 százalékkal gyengült az euró.


(MTI)

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page