top of page

Ha a 2008-as válság tragikus volt, akkor a 2020-asra jelzők sem lesznek

Előrejelzések szerint az eurózóna két legnagyobb gazdaságát történelmi recesszió éri.


Mind a német, mind a francia gazdaság hónapokon belül feléli az elmúlt évek megtakarításait, és ezzel lerombolja az elmúlt évek növekedését a koronavírus okozta válság. A németországi elemzések 2020 júniusáig 10 százalékos csökkenést prognosztizálnak, amelyre 1970 óta nem volt példa, és ez a 2008-as gazdasági válságnál is kétszer rosszabb eredmény.

Vladimir Putin, Emmanuel Macron és Angela Merkel 2019. december 10-én Forrás: Kremlin


Eközben a francia gazdaság a második világháború óta nem szenvedett el akkora gazdasági károkat, mint amilyeneket a koronavírus okozta válság miatt: az elmúlt három hónapban 6 százalékot csökkent az ország GDP-je.

A Kereskedelmi Világszervezet szerint a globális világkereskedelem 32 százalékkal csökkenhet 2020-ban, ami eltörpül a világválság idején mért 2009-es 12 százalékos visszaesés mögött.

Már egészen biztos, hogy a kereskedelem ilyen méretű visszaesése különösen fájdalmas következményeket fog gyakorolni a háztartásokra és a vállalkozásokra, amellett, hogy a vírus pedig az emberek egészségét veszélyezteti. Az OECD arra figyelmeztetett, hogy a bizonytalanság miatt még hosszú ideig tarthat a határok lezárása. Ez tovább erősítheti a kereskedelmi korlátozásokat és súlyos következményekkel lehet a kialakuló világgazdasági helyzetre. A kormányok kríziskezelésként jelentős gazdasági csomagokat jelentettek be, hogy sok milliárd eurónyi támogatással csökkentsék a válság hatásait.

Az intézkedések ellenére ijesztően hat az az elemzés, miszerint a németországi munkanélküliek számát várhatóan 236 000-ről 2,5 millióra növeli a válság,

ami történelmi mélypontot jelent az európai csúcsgazdaság tekintetében.


  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page