top of page

A DK szerint Orbán Viktor elfeledkezett a nyugdíjasokról

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány okozta válságban is elfeledkezett a nyugdíjasokról, helyette saját oligarcháit tömte ki "közpénzmilliárdokkal". A számok mást mutatnak: a magyar nyugdíjak minden évben növekednek és idén is törvényileg követni fogják az inflációt, valamint bevezetik a 13. havi nyugdíjat.

Barkóczi Balázs (DK) szerint a nyugdíjasok hónapról hónapra egyre rosszabb helyzetbe kerülnek, mivel a hivatalos áprilisi statisztikai adatok szerint az élelmiszerek 8,7 százalékkal, a szolgáltatások pedig 3 százalékkal drágultak egy év alatt. A kormány eközben elzárkózik a nyugdíjemeléstől, illetve a DK által javasolt egyszeri juttatás kifizetésétől, a gazdasági válság miatt pedig nincs remény nyugdíjprémiumra - mondta a DK szóvivője. Barkóczi Balázs úgy fogalmazott, az "orbáni alamizsna csomagban" egy fillér sem jár a nyugdíjasoknak, akik az elmúlt tíz évben is csak szépen hangzó ígéreteket és áremeléseket kaptak.

Barkóczi Balázs Gyurcsány Ferenccel. MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD


A kormány nyugdíjemelésről döntött


A kormány nevében Tállai András államtitkár korábban elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a járvánnyal járó válság nehezen érinti a nyugdíjasokat lelkileg és fizikailag is, ezért a 13. havi nyugdíj visszaállításáról döntöttek.


Az első negyedhavi juttatással 2021 elején számolhatnak a nyugdíjasok, ez nagyjából 70 milliárd forint állami kiadást jelent, mivel 280 milliárd forint körül mozog egy hónapnyi nyugdíj összege. 2022-ben már a félhavi, 2023-ban a háromnegyed havi, 2024-ben pedig már a teljes havi összeget fogják megkapni a nyugdíjasok, „a 13. havi nyugdíjjal azután minden esztendőben teljes összegben számolhatnak az idősek”.


Érdekes egybeesés, hogy éppen Gyurcsány Ferenc szocialista kormányzása alatt döntött a parlament a 13. havi nyugdíj elvonásáról, 2009-ben. Ő maga beterjesztőként a szocialista kormány tagjaival együtt meg is szavazta azt, amit most pártja számon kér a jelenlegi kormányon.


Az Orbán-kormány 2020 elejétől 2,8 százalékkal emelte meg a nyugdíjakat, illetve 2019-ben az infláció mértékét nyugdíjkorrekcióként megkapták az idősek. Emellett a nyugdíjak értékének megőrzését továbbra is törvény garantálja, tehát ha idén 2,8 százaléknál magasabb lenne az infláció, a különbözetet ismét megkapják az idősek egyösszegű, utólagos nyugdíj-kompenzáció formájában.


(MTI, Magyar Nemzet)

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page