top of page

A Bitcoin már legyőzte a koronát

A Bitcoin a március 13-ai alj óta folyamatosan emelkedő trendben van és most újra elérte a 8.000 dolláros szintet, ahonnan a koronavírus miatt zuhant 4.200 dollárra. A ma elért szint egy komoly ellenállás, de ha ezt át tudja törni a piac, akkor a 8.500-as szint, majd pedig a 10.000 dolláros lélektani határ következhet.


A koronavírus a Bitcoint is drasztikusan érintette. 2020. március 13-án 4200 dollár környékén is kereskedték a coint, amely csaknem értékének a felét elvesztette néhány nap alatt. Azóta eltelt másfél hónap, és most közel a dupláját éri a leghíresebb kriptovaluta.

A Bitcoin kilábalt a márciusi esésből, ismét 8.000 dollár felett az árfolyam


Tizenkét nap a Bitcoin felezéséig


Minden bizonnyal a pozitív gazdasági intézkedések mellett a Bitcoin közeledő felezése is hatással van az árra. A Bitcoin felezés a kibányászható bitcoinok (BTC) után járó jutalom felére csökkenését jelenti, ami a rendszerben nagyjából 4 évente következik be. Tehát kevesebb Bitcoint kaphatnak a bányászok (azaz a hálózatban résztvevő szerverek, számítógépek és tulajdonosaik). Ez az egyik oka annak, hogy a Bitcoint gyakran „digitális aranynak” nevezik - csakúgy, mint a sárga fém esetében, korlátozott mennyiségben van a világon és egy nap az összes kibányászásra kerül. A következő feleződés 2020. május 11-én várható, amikor ez a jutalom 6,25 bitcoinra csökken majd validált blokkonként.

Lényegében ez azt is jelenti, hogy nehezebb lesz Bitcoinhoz jutni, és a véges számú Bitcoin-kínálat csökkenésével az ár emelkedése várható.

Mit tanulhatunk a korábbi felezésekből?


A Bitcoin kistestvére, a Litecoin feleződésére 2019. augusztus 5-én került sor. 19 nappal a nagy nap előtt 78 dollárt ért egy Litecoin, majd augusztus 5-éig folyamatosan emelkedett, míg végül a valuta 103 dolláron várta a felezést. Ez több mint 30 százalékos emelkedést jelentett. A felezés sikeresen végbement, azután viszont egy komoly korrekció kezdődött, újabb 19 nap múlva pedig már csak 73 dollárt ért egy coin. Jelenleg a Litecoin 45 dollár környékén vásárolható.

A Litecoin felezése: 30 százalékos emelkedés a felezésig,

majd negatív trendbe fordulás


Ha a Bitcoin is hasonlóan viselkedik, akkor május 11-éig emelkedés várható, aznap 10.000 dollár környékén is tetőzhet az árfolyam, hogy utána korrekció következzen.

 
  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page