top of page

A Bitcoin

Mit kell tudni a Bitcoinról? Mióta létezik, hogyan és miért érdemes birtokolni, mire használható és mekkora hozammal kecsegtet, ha befektetünk? Igyekszünk mindenre válaszolni.


A Bitcoin a világ első és legértékesebb digitális valutája, amelyet 2009-ben, éppen az akkori gazdasági világválság idején hozott lére egy máig nem azonosított programozó Satoshi álnév alatt. A Bitcoin decentralizáltként működik, tehát nem áll mögötte ország, vállalat, központi szerv, bank, hanem teljes mértékben egy egyenlően elosztott hálózat tartja fent, hasonlóan a Torrenthez.

Amikor Bitcoinnal fizetünk, az nem megy keresztül a bankunkon, hogy aztán a másik fél bankja jóváírja az összeget a kedvezményezettnek. Nem fér hozzá senki, csak mi magunk, a hozzá tartozó tárcaszám és jelszó ismeretében és nem kötődik névhez, teljesen anonim. Bitcoint tárolhatunk hardveresen, szoftveresen vagy online tőzsdén is.


Összesen 21 millió Bitcoint "bocsátottak ki" és ez a darabszám csak csökkenni fog az elfejetett jelszavak, vagy a leselejtezett, Bitcoinokat tároló számítógépek következtében.

Ugyanakkor a Bitcoin csaknem korlátlanul felosztható, így egy átlagember igen boldog lehet, ha csak 0.1 Bitcoin a birtokában van, de elméletileg küldhetünk 0.00000001 BTC-t is, ami jelenleg 0.027 Forintnak felelne meg. Itt elérkeztünk a Bitcoin blokkláncának a demokratikusságához. A blokklánc rendszerben szerverek, számítógépek milliói vesznek részt és minden tranzakciót minden számítógép dokumentál, ezért lehetetlen csalni, hazudni, meghamisítani bármely tranzakciót. A lebonyolításért cserébe a rendszer Bitcoinnal díjazza az abban részt vevő aktuális szervert, ezt hívjuk Bitcoin-bányászatnak.

A Bitcoin amellett, hogy egy rendkívül kidolgozott decentralizált fejlesztési felület is, pénzeszközként is használható, sok boltban, internetes felületen fizethetünk vele Magyarországon is, sőt a Bitcoin ATM automaták is gombamódra szaporodnak. Budapesten már 43 automatából vehetünk ki Bitcoint (illetve annak a birtoklását igazoló számszerű, titkos azonosítókódot).

A Bitcoin a világ legnagyobb növekedést elért befektetési formája. 2010-ben 1 forintért(!) váltottak 1 Bitcoint, az eddigi csúcsán 2017-ben pedig közel 6.000.000 forintot ért.

Emberi ésszel felfoghatatlan ez a 6 milliószoros értéknövekedés hét év alatt és ez adja a varázsát a kriptovalutáknak. Számos elemző szerint nem kizárt, hogy ha nem is ekkora volumenű, de néhány éven belül akár megszázszorozhatjuk a befektetésünk értékét. Soha nem késő belevágni ebbe a rendkívül növekedő, még közel sem elfogadott világba. Éppen addig, amíg nem válik mainstreammé.


  • Itt írtunk arról, hogy hogyan vásárolhatsz Bitcoint bankkártyával. Olvasd el a cikket!

  • Ha kedvet kaptál, regisztrálj és vásárold meg első Bitcoinjaidat bankkártyával a Binance tőzsdén, illetve szerezz ingyen Bitcoint 10 dollár értékben a Coinbase-en.

 

Emlékeztető: A kriptopénzek kockázatos befektetések, könnyen és gyorsan lehet velük megsokszorozni a tőkét, de az árfolyamingadozások miatt akár elveszteni is. Akkora összeget fektess be, amennyinek az esetleges elvesztése nem viselne meg.

  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page