top of page

A használtautó-piac visszaesett, de az árak stabilak

A magyarországi használtautó-piac megtorpant, márciusban 23,5 százalékkal esett vissza az átírások száma. A visszaesést ellensúlyozza, hogy a forint gyengülése miatt felvásárolnak a külföldi kereskedők, az új autók gyártásának leállása miatt pedig többen fordulnak a néhány éves használt autók felé, így azok árában nem tapasztalható komoly mozgás.

Az öregebb autók ára csökkenhet, de a fiatal autók ára stabil


A 30 értékesítéssel rendelkező Das WeltAuto hálózat márkaigazgatója, Frank György szerint az újautógyártás átmeneti felfüggesztése miatt sokan fordulhatnak a már piacon lévő autók felé, ez pedig  stabilizálhatja a másodkézből származó gépkocsik értékét. Emlékeztetett arra, hogy a 20082009-es válság idején sem esett a fiatal, nulla-hat év közötti korú használt autók értéke.


Jóval kevesebb autót adnak el


A Das WeltAuto hálózatához tartozó kereskedők jelenleg a korábbi eladásaik harminc-negyven százalékát tudják teljesíteni. Sokan elhalasztották ugyan az autóvásárlást a veszélyhelyzet miatt, azonban amint a bevezetett korlátozások csökkennek, gyorsan erőre fog kapni a használtautó-forgalom a szakember szerint.

A külföldi kereskedők tartják fenn az árakat


A gyengélkedő forint-árfolyam miatt a külföldi kereskedők ismét megjelentek Magyarországon, és viszik a hosszabb állásidejű autókat. A közlemény idézi a Datahouse adatait, amely szerint az idén az első három hónap során 189.924 használt autó cserélt gazdát Magyarországon, magánimport útján pedig a 2019 első negyedévinél 4 százalékkal kevesebb összesen 37.759 használt autó érkezett. Márciusban 23,5 százalékkal esett vissza a használtautó-átírások száma, azonban a 10 százalék fölötti januári és februári emelkedésnek köszönhetően negyedéves összesítésben mindössze 0,4 százalékkal maradt el a tavalyi év hasonló időszakának adatától.


(MTI)

Comments


Commenting has been turned off.
  • Facebook

Tudtad?

Nagyjából 25 millió dollármilliomos ember él a világon, miközben  összesen csak 21 millió darab bitcoin létezhet.

Idézet

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg.

Warren Buffett

binance_kriptolio4.jpg
bottom of page